Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorFiets Parkinson onder tafel

Fit blijven en bewegen is cruciaal in de strijd tegen mentale aftakeling. Zo is aangetoond dat het helpt tegen Alzheimer. Nu is er ook nieuwe hoop voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson.

Gewoon regelmatig fietsen scheelt al een serieuze slok op de borrel. Vele symptomen van de ziekte, zoals trillen en moeilijkheden met stappen, verbeteren merkbaar.

En hoe harder er gefietst werd, hoe groter de verbetering op motorisch vlak. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers eind 2012 bekend gemaakt tijdens de jaarvergadering van de Radiological Society of North America (Exercise rate related to improvements in parkinson’s). Het nieuws kreeg buiten de Angelsaksische wereld weinig aandacht.

Een dansschool uit Gent begon in 2010 met tango-lessen voor Parkinson-patiënten.

De onderzoekers vroegen 26 Parkinsonpatiënten om gedurende 8 weken 3 keer per week ongeveer 40 minuten te fietsen op een hometrainer. Hersenscans die vooraf en nadien gemaakt werden, toonden een toename van het aantal functionerende verbindingen in het motorische gedeelte van de hersenen.

De patiënten die aangespoord werden om harder te trappen dan ze uit zichzelf zouden doen, vertoonden een grotere toename van functionerende verbindingen dan de patiënten die à l’aise fietsten. De patiënten functioneerden ook tijdens een eerste opvolging nog altijd beter, de motorische winst verdwijnt dus niet meteen na het stoppen met fietsen.

“Maar het is niet nodig om sneller dan normaal te fietsen om resultaat te boeken”, aldus Chintan Shah (foto), een van de onderzoekers. Hetzelfde positieve effect zou kunnen worden bekomen met roeien op roeimachines, zwemmen of als mede-rijder op een tandem fietsen.

Onderzoeksleider Jay L. Alberts (Cleveland Clinic Lerner Research Institute) vermoedde dit effect en stelde het in 2003 ook vast tijdens een experimentele tandemrit – om de ziekte onder de aandacht te brengen – met een Parkinsonpatiënte door de staat Iowa.

http://www.vief.be/gezondheid/fiets-parkinson-onder-tafel.html