Baat het niet, schaadt het niet

H. Corona, bid voor ons… aub…

Het lijkt wel een bizarre grap dat nèt nu de relikwieën van een Egyptische (of Syrische?) jonge vrouw, een christen, in de schatkamer van de Akener Dom (her)ontdekt werden. Voor een pelgrimstocht is het een beetje laat.

Hierbij een muzikaal gebed aan de h. Corona, martelares, patrones van het geld, van de schattenjagers, van de standvastigheid in het geloof en beschermvrouwe tegen plagen. Zij overleed niet aan een of andere mysterieuze ziekte, maar door het uiteen rijten van haar lichaam. Ze werd immers aan twee naar elkaar toe gebogen palmen gebonden, die vervolgens losgelaten werden. En dit als straf omdat ze een soldaat getroost had – ze verkreeg p.m. daardoor een heiligenstatuut – die gefolterd en terechtgesteld werd.

De combinatie van geld, geloof (… hoewel… er zit toch wel enige logica in: geloof en schattenjagerij…) en anti-stoffen tegen plagen allerhande… een rare cocktail.

Dom van Aken onthult Sint-Corona: patroonheilige van het doorstaan van epidemieën

Mocht u nieuwsgierig zijn naar de verblijfplaats van de resten der H. Corona, kijk dan even mee in de Akener Dom, mét schatkamer en een verzameling knoken en relikwieën. Misschien een ideetje voor een uitstap-post-corona – als we het overleven – om een kaarsje uit dankbaarheid aan te steken?