Alfred Schnittke: Concerto Grosso n.1

Alfred Schnittke werd geboren in Engels (Rusland) op 24 november 1934. Zijn vader was een Duitse jood van Russische afkomst, en was in 1926 terug naar Rusland verhuisd. De familie vestigde zich in Wenen, waar Schnittke zijn muzikale studies begon in 1946. Hij studeerde piano, behaalde een diploma als koordirigent.

Tussen 1953 en 1958 volgde hij contrapunt, compositie en instrumentatie aan het conservatorium van Moskou. Twee jaar later ontving hij zijn diploma voor compositie. Hij was leraar instrumentatie in Moskou van 1962 tot 1972. Daarna werd hij zelfstandige componist, en schreef muziek voor meer dan zestig films.

Afbeeldingsresultaat voor alfred schnittkeSchnittke’s stijl is zeer uiteenlopend. Zijn eerste succes boekte hij met het eerste Concerto Grosso. Hij werd geïnspireerd door een groot aantal vooraanstaande uitvoerders, waaronder Rostropovich.

Vanaf 1980 kreeg Schnittke’s muziek meer en meer internationale aandacht. Hij heeft veel awards en eremedailles ontvangen. In 1988 ging hij voor het eerst naar de VSA, waar hij optrad op het ‘Making Music Together’ festival van Boston.

Alfred Schnittke

Graf Alfred Schnittke, Nowodewitschi kerkhof, Moskou

In 1990 vestigde hij zich in Hamburg, en kreeg de dubbele nationaliteit (Russisch-Duits). In 1991 en 1994 keerde hij terug naar de VSA. Hij componeerde in totaal 9 symfonieën, 6 concerti grossi, concerti voor viool, cello, piano, strijkkwartetten, kamermuziek, balletten, koorwerken en 3 opera’s. De eerste opera ‘Life with an Idiot’ ging in Amsterdam in première in april 1992.

Schnittke bekeerde zich tot het christendom, wat zijn werk beïnvloedde.

Vanaf het midden van de jaren ’80 leed Alfred Schnittke regelmatig aan beroertes. Dit had geen invloed op zijn creativiteit of productiviteit als componist, ondanks zijn zwakke gezondheid. Hij overleed aan een zoveelste beroerte op 3 augustus 1998 in Hamburg.

Uitgebreide info bij Wikipedia (D).