Achterste rij, in het midden

oscar filmThe Third Man is een Engelse film noir uit 1949 van regisseur Carol Reed met onder meer Joseph Cotten, Orson Welles en Alida Valli. Het scenario is van de hand van Graham Greene. De gelijknamige novelle die Greene ter voorbereiding schreef, verscheen in januari 1950.

Het is een zwart-wit film van 104 minuten. De muziek, die werd geschreven en uitgevoerd door Anton Karas op citer, maakt de spanning van de thriller extra dreigend en werd welhaast even klassiek als de film zelf.

Het verhaal speelt zich af in het naoorlogse Wenen, een kapotgeschoten ruïne, die bovendien door de geallieerde overwinnaars (Amerika, Rusland, Frankrijk en Engeland) in vieren is opgedeeld. De wederopbouw moet nog beginnen, alleen het beroemde reuzenrad uit 1897 draait alweer. In de stad is gebrek aan van alles, maar met name penicilline. Harry Lime heeft een oplossing.

Oscar

 

Eén gedachte over “Achterste rij, in het midden

  1. Ik heb geen enkele film gezien die zo treffend de naoorlogse sfeer weergaf. En beeld, klank en acteerwerk waren volkomen in harmonie. Kregen we maar meer van dat. Nostalgie, nostalgie….

Reacties zijn gesloten.