De wereld is een schouwtoneel

Gerelateerde afbeelding

Als enigszins geïnteresseerde wereldburger volg je de politieke spanningen tussen de wereldmachten, zoals VSA vs. China, VSA vs. EU, VSA vs. Venezuela, VSA vs. Syrië, VSA vs. Rusland, VSA vs. diverse staatsleiders… enz. Waarbij de VSA als ultieme chantage met sancties dreigen. Zoals tegen Duitsland en iedereen die eraan meewerkt, resp. niet tegenwerkt, voor de bijna afgewerkte Nord Stream 2-gaspijplijn van Rusland naar Noord-Duitsland. Zoals tegen Rusland voor de Krim-terugkeer naar de oude schaapstal.

Je zou dan toch denken dat alle handel tussen de VSA en Rusland (… de EU volgde de VSA-bevelen en mocht daarvan de economische schade incasseren) op nul staat. Niets is minder waar. De handel tussen Rusland en de VSA is sinds 2015 redelijk stabiel, zelfs stijgend tot 2018. Tijdens de eerste zes maanden van 2019 importeerde de VSA voor $ 10.5 miljard en exporteerde voor $ 3.3 miljard. Quasi status quo met heel 2018: import $ 6.7 miljard / export $ 20.9 miljard. (https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621.html) Het lijkt wel als of de handel en de politiek zich op twee verschillende planeten bevinden. Tegenslagen worden omgetoverd tot uitdagingen. Zo heeft Rusland werk gemaakt van een kwaliteitsmerk “Made in Russia” (… vroeger eerder iets dat je liever niet in huis wou hebben…), dat door het Russisch Export Centrum (REC) gepromoot wordt voor artikelen die wereldwijd aan de internationale normen voldoen.

Afbeeldingsresultaat voor from putin with love

Terwijl de uitvoer van bodemschatten (olie, gas) de eerste plaats van de Russische verkoopcijfers bekleedt, volgen sommige andere op de voet. O.a. minerale meststoffen, goed voor ca. $ 2 miljard… d.w.z. 42% van heel de Russische export naar de VSA. Een ander belangrijk segment van de Russische export zijn machines en uitrusting, zoals atoomreactoren. Amerikaanse bedrijven blijven ook high-tech Russische goederen importeren, zoals optische artikelen en lasers. Zelfs ander medisch materiaal vindt zijn weg naar de Amerikaanse markt.
Synthetische edelstenen zijn een niet onbelangrijk exportproduct naar de VSA, zoals bv. naar Apple, die synthetische saffieren gebruikt, “Made in Stavropol, Russia” voor de productie van Apple’s bekende smartphones. De edelsteenmarkt is goed voor $ 395 miljoen in de Rusland-VSA handel.

Laten we ook niet vergeten dat Trump een maand geleden met Poetin telefoneerde en hem zijn hulp aanbood bij het blussen van de vuurhaarden in Siberië en dat hij tijdens de top in Biarritz pleitte voor de terugkeer van Rusland bij de G7 G8.

A Friend in Need is a Friend Indeed

De VSA blijven Russische RD-180 motoren invoeren, ontwikkeld door NPO Energomash voor zware raketten die materiaal en bevoorrading naar ruimtestations moeten brengen. Ze hebben weliswaar concurrentie van de SpaceX Falcon 9 raket, maar worden nog steeds gebruikt bij de Atlas V raketten, gebouwd door Boeing & Lockheed Martin United Launch Alliance. Deze laatste werkt aan een eigen motor, maar proeflanceringen van een nieuwe raket – Vulkan – worden niet in de nabije toekomst verwacht.

Een ander VSA ruimtevaartbedrijf, Orbital ATK, bestelde ca. 60 RD-180 motoren in december 2014, met een factuurwaarde van ca. $ 1 miljard, voor zijn Antares raketten. Het nieuwe plan voor een landing op de maan zou de samenwerking kunnen in het gedrang brengen.

Andere belangrijke VSA importcijfers vanuit Rusland geven de onderdelen voor Boeing vliegtuigen, geproduceerd door ontwikkelingsfirma’s Irkut, Gydromash, en tevens het bedrijf Avisma. Bovendien – het is niet verboden te grijnzen… – zoeken de VSA onderdelen voor de Russische helikopters gebruikt door het Afghaanse leger. Bepaalde voormalige Sovjetlanden produceren ze ook, maar Rusland blijft toch een van de meest betrouwbare leveranciers om dergelijke bestellingen te kunnen vullen.

Geïmporteerde Russische voedingswaren en drank zijn ook populair in de VSA, m.n. vis, schelp- en weekdieren, kaviaar en vodka. Politiek of geen politiek, sancties of geen sancties: geld stinkt niet.

En wij zitten hier met onze gebakken peren… Dankzij Obama en de in-de-pas lopende EU.