Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbGoede morgen nostalgisten

Ik weet het: dat woord bestaat niet in onze taal, maar zijn we dat niet allemaal een beetje? Terugkijkend naar het verleden, naar de ongecompliceerde onbezorgdheid van toen. Ieder van ons zal wel met weemoed aan zijn jeugd terugdenken, maar ik herinner me vooral een samenleving die voor altijd verdwenen is. Vergeef mijn sentimentele bui – de ene dag is de andere niet. Een griepje maakt me nogal chagrijnig. Ik beloof beterschap.

Vandaag heb ik een liedje uitgekozen dat nog vers in het geheugen ligt; tenminste, bij mij toch. Ligt het aan de titel? Neen, niet echt aan “You’re the greatest lover” heb ik geen speciale herinneringen. Aan de meidengroep Luv’ eigenlijk ook niet. Maar het is gewoon zo’n liedje dat de tand des tijds heeft doorstaan: het is luchtig, vrolijk en heeft behoorlijke meezingcapaciteiten.

Luv’ werd in 1976 opgericht door producer Hans van Hemert; de drie dames werden bij elkaar gezocht omwille van hun uitstraling: een blondje, een rosse en een brunette. Het kleurenpallet van K3. Marga Scheide is de blondine, José Hoebee de roodharige en de donkere is Patty Brard. Ze starten met een serieus nummer, “My man”, dat zowel in het land b als in Nederland succes oogst. Hun tweede nummer flopt en twee jaar later gaat Luv’ op de vrolijke toer. En die nummers slaan onmiddellijk aan in heel de Benelux. Hun eerste nummer één is het keuzenummer van vandaag: “You’re the greatest lover”, gevolgd door een tweede: “Trojan horse”.

Ze zouden nog een aantal grote hits maken tot in het begin van de jaren tachtig. Niet alleen in de Lage Landen hadden ze succes: ook in Zwitserland, Engeland, Duitsland en Frankrijk blijkt hun muziek aan te slaan. Als ze hun derde elpee in het Spaans opnemen, veroveren ze ook de Spaanstalige landen.

Patty Brard houdt het na vier jaar voor bekeken: ze droomt van een solocarrière maar die komt niet echt van de grond. Ria Tielsch zal haar vervangen bij Luv’. Ze maken nog wat plaatjes, nog twee elpees maar dan valt in het voorjaar definitief de beslissing de meidengroep op te heffen. Deze Patty zou zich ontwikkelen tot een Nederlandse televisiepersoonlijkheid en veelgevraagde presentatrice.

Van 1989 tot 1993 heeft Luv’ een tijdelijke comeback met enkele bescheiden hitjes.

In 2005 kwam de groep in de originele bezetting nog een keer bij elkaar, voor een optreden tijdens het 40-jarig jubileum van Hans van Hemert. Ondanks alle beledigingen die de zangeressen elkaar in het verleden via de media hadden toegeworpen, smaakte de samenwerking (en het geld dat die samenwerking opbracht) naar meer. In mei 2006 is ‘Luv’ een van de ‘super surprise acts’ bij drie optredens van de “Toppers: Gerard Joling, René Froger en Gordon” in de Amsterdamse ArenA. Het zou later uitgezonden worden bij het RTL 5-programma “Back in Luv’”. In 2012 werd er definitief een punt achter Luv’ gezet.

Geen sensationele muziek, geen boeiende tekst, gewoon een liedje dat aangenaam in het oor ligt en misschien mijn – en jullie – humeur wat kan opkrikken. Podium vrij voor Luv’ met “You’re the greatest lover” – denken mannen dat niet allemaal?

Geen kusjes vandaag.

Liefs van jullie Lolita

 

2 gedachten over “Wurlitzerdromen

  1. Dat was de tijd dat de mannen een bad namen alvorens op tv naar een optreden van Luv te kijken.

Reacties zijn gesloten.