Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbDag lieve mensen

Dat het Verenigd Koninkrijk een vruchtbare bodem voor rockgroepjes had, zullen jullie intussen wel weten. Er komt vandaag nog eentje aan bod dat ook een plaats in deze rubriek verdiend heeft. Zoals zo vele andere werd het ook op het einde van de zestiger jaren opgericht. De groep werd genoemd naar hun leider en zanger/liedjesschrijver Jeff Christie. Hij werd geboren op 12 juli 1946 in Leeds, Yorkshire, en hij had tevoren al met een behoorlijk aantal muziekgroepjes samengewerkt.

Eigenlijk had het keuzenummer van vandaag een hit voor een andere band moeten worden want Jeff Christie bood zijn compositie “Yellow River” aan The Tremeloes. Zij namen het op met de bedoeling het als single uit te brengen, maar veranderen van mening en gaven het lied terug aan Christie.

Dit zou resulteren in een nummer één hit in het V.K. in juni 1970, een nummer 23 hit in de VSA en een plaats in de top 100 gedurende 23 weken. Het werd een wereldwijd succes met een nummer één plaats in niet minder dan 26 landen en een verkoopcijfer van meer dan 3 miljoen exemplaren.

Het vervolg dat ze eraan breiden was “San Bernadino” (verkeerde spelling van San Bernardino) in oktober 1970. Het lied bereikte slechts de 7de plaats in het V.K. maar veroverde wel de absolute top in Duitsland.  Beide liedjes stonden op hun debuutelpee, die gedurende tien weken in de Amerikaanse Billboard 200 Chart bleef staan.  

Onenigheid of te snel succes – welke reden ook – de groep Christie viel uiteen, want de twee andere leden verlieten Jeff net voor het verschijnen van hun tweede elpee “For All Mankind” in 1971. Niet getreurd: Jeff vond drie andere bandleden. Die zouden ook niet lang blijven. In 1974 rolde de single “Alabama” van de persen. Met nog maar eens een nieuwe bezetting werd “Jojo’s Band” een absolute topper in Argentinië en Brazilië en “Navajo” een nummer 1 in Mexico.

In 1990 werd de groep nog maar eens heropgericht. Christie probeerde het V.K. te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van 1991 met het nummer “Safe in your Arms“, maar ze hadden geen succes. De volgende twaalf jaar zouden ze in Europa, Rusland en Israël rondtoeren en tussendoor platen opnemen. Na een vier jaar durende onderbreking zou Christie in het jaar 2009 met de samenstelling van 1990 opnieuw gaan toeren in Europa.

Eigenlijk draaide het al die jaren om één persoon: Jeff Christie, zowel een getalenteerd componist als een verdienstelijk zanger. Hij schreef muziek voor een breed publiek: lyrische ballades, commerciële goed-verkopende hits en zware rock.

Het is best wel eigenaardig dat ze na hun megahit “Yellow River” niet meer konden betekenen in het popgebeuren. Gemiste kansen, verkeerde timing, te veel concurrentie… wie zal het zeggen?

In elk geval wil ik jullie “Yellow River” van Christie nog eens laten beluisteren. Een vlot liedje, dat goed in het oor ligt en vrij gemakkelijk meegezongen kan worden.

Liefs van jullie Lolita

 

2 gedachten over “Wurlitzerdromen

 1. Met “Lolita en Peter Murray” komen we weer in de ” angeltjes sfeer” . Met dank.

Reacties zijn gesloten.