Wurlitzerdromen

Terug van weggeweest. N.a.v. verbouwingen in ons huis, nam ik even een duik in de platenkast en vond daar van die pareltjes die ik bij de hedendaagse muziekaanbiedingen – enkele uitzonderingen niet te na gesproken – mis. Zoals plaatjes van Boudewijn de Groot: geen swingende dansmuziek, maar beklijvende gedichten op een notenbalk. Vandaar deze melancholische terugkeer naar tijden toen Zwarte Piet nog veilig over straat kon lopen zonder dat hij uitgescholden of geweerd werd. Vraag me af of Boudewijn de Groot er ook genoeg van heeft. Hoewel… artiesten… “De tijd kan me niet snel genoeg gaan.” schrijft hij op zijn webstek. Verleden jaar sprak hij met Trouw, een uitzondering – interviews gaf/geeft hij zelden. Toen vertelde hij dat hij klaar was met zingen van zijn grote hits uit de jaren 60 en ook dit nog: “Het beeld van de horizon komt terug. Zonder dat ik daarop uit ben. Kennelijk kijk ik vooruit naar het einde dat steeds dichterbij komt.”… Voltooid leven???

Boudewijn de Groot stopt volgend jaar met optreden. De 75-jarige artiest gaat in 2020 nog eenmaal het podium op met Henny Vrienten en George Kooymans, met wie hij de gelegenheidsformatie Vreemde Kostgangers vormt. “Maar dat is het laatste wat Boudewijn in het openbaar wil doen, die houdt daarna op”, liet zijn vriend Vrienten weten. Zijn agenda zit barstensvol. Voor wie hem nog een keer aan het werk wil zien: in Antwerpen wordt een optreden gepland op 13 april in de Stadsschouwburg, op 14 april in het Oostendse Kursaal.. En er staan verschillende optredens in zijn agenda net over de grens in Breda, Eindhoven en Tilburg. Meer info: http://www.boudewijndegroot.nl/

Boudewijn gold in de jaren 60 en 70 als de ‘Bob Dylan van de Lage Landen’, die grote successen oogstte met hits als ‘Welterusten Mijnheer de President’, ‘Het land van Maas en Waal’ en ‘Avond’. In de jaren 90 stond hij in de musical ‘Tsjechov’ van Robert Long, waarmee hij twee jaar toerde.Sindsdien opereerde De Groot lange tijd vooral achter de schermen, als producer van onder meer Henny Vrienten, Rob de Nijs en Stef Bos. Bij Wikipedia vindt u een uitgebreide levensbeschrijving.

Passend bij mijn eerder sombere stemming koos ik Boudewijns “Meisje van zestien”. Tot gauw. Groetjes van jullie

Lolita