Wurlitzerdromen

Wie herinnert zich nog The Mills Brothers, een a capella groep uit het begin van de 20ste eeuw? (N)iemand?  Nochtans niet van de minsten in die tijd.  In 1943 stonden ze 12 weken – inderdaad 3 maanden – op één met “Paper Doll”.  U herkent de populaire swing uit die periode.

Het kwartet bestond oorspronkelijk uit vier broers, John, Herbert, Harry en Donald.  Naar verluidt werden ze ontdekt door Duke Ellington.

In 1930 traden ze voor de eerste keer op in New York onder de naam The Mills Brothers. Tijdens de eerste studiotermijn in oktober 1931 ontstonden hun versies van de titel Tiger Rag / Nobodys Sweetheart voor de eerste single, die direct voor vier weken de eerste plaats van de pophitparade bezette en het kwartet in 1932 hun eerste miljoenenbestseller bezorgden. Kenmerken van de groep, die a capella zong en uitsluitend werd begeleid door een gitaar, waren de misleidend echte imitaties van bas, trompet, trombone en saxofoon. In 1931 hadden ze hun filmdebuut in de film The Big Broadcast, waarna een reeks verdere filmoptredens volgden. Een tournee door Groot-Brittannië en optredens in het London Palladium in 1934 maakten hen in Europa bekend.

Na de dood van de oudste broer John in 1936 vervoegde zich vader John , die voorheen nog als kapper werkte, bij de groep. Gitarist van The Mills Brothers was vanaf dan Norman Brown.

In 1943 hadden The Mills Brother hun grootste hit met Paper Doll, waarvan zes miljoen exemplaren werden verkocht en die 12 weken lang de 1e plaats van de charts belegde. Verdere mijoenenbestsellers waren het in februari 1944 opgenomen nummer You Always Hurt The One You Love en het in juni 1952 opgenomen Glow Worm, dat tevens hun laatste nummer 1-hit werd.

The Mills Brothers speelden gedurende hun carrière 2490 opnamen in, onder andere met de jazzmuzikanten Duke Ellington (1931), Don Redman (1931), Ella Fitzgerald (1937) en Louis Armstrong (1937-1940). Ze waren de succesvolste zanggroep in de geschiedenis van de Amerikaanse populaire muziek.

Een fijn weekeinde!

Lolita