Wurlitzerdromen

Peter Alexander zit met een behoorlijk aantal liedjes in mijn platencollectie.  Een knappe man, een vlotte acteur, een meer dan behoorlijke stem.  Wanneer was het dat ik aan hem in Angeltjes een Wurlitzerdroom wijdde?  Goed voor herhaling; alleen het liedje werd aangepast aan de huidige situatie.  Volledigheidshalve: Peter Alexander overleed op 84-jarige leeftijd in Wenen op 12 februari 2011 en is bijgezet in het familiegraf bij zijn echtgenote en dochter.

Dag lieve schatjes van me,

Ik ben er zeker van dat het liedje van vandaag goed zal onthaald worden.  Ook op de zanger is niets aan te merken: kwaliteit van vóór de oorlog.  In de jaren 50 en 60 was hij in de Duitstalige en in de Lage Landen heel geliefd.

Niet alleen kon hij zingen en acteren, hij had bovendien een aura van degelijkheid en vertrouwen dat in het naoorlogse Duitsland, samen met het Wirtschaftswunder, ervoor zorgde dat zowel de muziek- als de filmwereld hoge toppen scheerden met eigen talent.

Het gaat om niemand minder dan Peter Alexander Ferdinand Maximilian Neumayer, voorwaar een keizerlijke naam.  Zoals enkele andere Duitstalige sterren van die tijd was hij Oostenrijker, geboren in Wenen op 30 juni 1926.  Zijn ouders zagen hem liefst deel uitmaken van de Wiener Sängerknaben, maar hij weigerde.  Na het gymnasium werd hij opgeroepen voor de WO II en bracht vervolgens een jaar in Britse krijgsgevangenschap door.  Na zijn vrijlating koos Peter – dik tegen de zin van zijn vader, die liever een geneesheer in de familie had gehad – voor een toneelopleiding.  Al vroeg bleek dat hij een geboren komiek was.

In 1951 nam hij bij Austrophon zijn eerste plaatje op: “Das machen nur die Beine von Dolores” – twee jaar later stapte hij over naar Polydor en zou ontelbare schlagers en operretten opnemen.  Dan schakelde hij over naar het platenmerk Ariola.  Peter Alexander is een heel grote mijnheer: hij bracht meer dan 156 singles en meer dan 120 elpees op de markt   Hij zong duetten met alle diva’s van die tijd.  Vanaf 1956 tot nu zou hij alleen al in Duitsland meer dan 46 miljoen exemplaren verkocht hebben en hij speelde mee in ca. 50 filmen.  Op televisie kon men hem quasi elke week in één of andere muzikale show zien optreden.

Hij werd geëerd en vereerd met talrijke onderscheidingen voor zijn zang- en filmcarrière van zowel de stad Wenen als van Oostenrijk, van de muziek- als van de filmbranche.

Zijn privéleven was zonder boekskesmeerwaarde.  Hij trouwde in 1952 met een talentrijke, geliefde actrice, Hilde(gard) Haagen.  Het echtpaar begreep snel dat een carrière voor beiden niet realistisch was.  Hildegard gaf haar ambities op, werd zijn manager en moeder van hun twee kinderen.  Sedert haar overlijden in 2003 leeft Peter Alexander teruggetrokken in Grinzing.  In 2009 kreeg hij nog een zware klap te verwerken toen zijn geliefde dochter bij een verkeersongeval om het leven kwam.

Met weemoed om tijden die voorbij zijn en die allicht nooit zullen terugkomen stel ik jullie Peter Alexander voor met “Ich zähle täglich meine Sorgen”.

Servus !

Lolita

4 gedachten over “Wurlitzerdromen

  1. Zou men toevallig géén moffrikaans verstaan, dan zou men niet begrijpen wààrover Peter Alexander daarjuist zong :oD

    • Begrijp je reactie niet al te best, natuurlijk zou een berber het niet verstaan als hij geen moffrikaans kende. Maar Alexander articuleert zo goed dat iedere Nederlandstalige heel wat woorden moet begrijpen ook al kent hij geen moffrikaans. Gewoon omdat hij met zijn Nederduits (zoals we het zo mooi op school leerden) een hele hoop woorden gemeen heeft.

Reacties zijn gesloten.