VN onderzoekt “Zwarte Piet” traditie

De Verenigde Nazi’s  onderzoeken of Zwarte Piet een racistisch stereotype is. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC Handelsblad.

 Een commissie onder de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten buigt zich over het Nederlandse sinterklaasfeest.

Vier VN-rapporteurs hebben Nederland begin dit jaar om opheldering gevraagd over de viering van het sinterklaasfeest nadat ze klachten hadden ontvangen over het stereotiepe karakter van Zwarte Piet, zo blijkt uit brieven die NRC Handelsblad heeft gepubliceerd. Zij hadden informatie gekregen dat Zwarte Piet het stereotype voedt van Afrikanen als ‘tweederangsburgers’.

De VN-rapporteurs waarschuwden dat Nederland betrokken minderhedenorganisaties moet raadplegen als de regering Sinterklaas op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed zou willen plaatsen.

In Nederlands is de discussie over Zwarte Piet opnieuw opgelaaid nadat kunstenaar Quinsy Gario in een laatavondprogramma zei dat Zwarte Piet een ‘koloniale oprisping’ is. Nederlandse sinterklaasorganisaties zijn nu bereid het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen.

Update 21/10/2013

Na overleg met de Sinterklaasvereniging is besloten om een plaatsvervanger voor Sinterklaas te regelen die op zijn minst nog een beetje weg heeft van Sinterklaas. Hij zal dan ook wel ongeveer de zelfde kleding dragen als Sinterklaas, maar zal niet langer omringd worden door zwartepieten. Met de Russische ambassade wordt overlegd over er gegadigden zijn onder Russische activistische jongeren die voor bepaalde belangen opkomen. Ook de homobeweging doet haar voorstellen.
De vermoedelijke naam is Sinterjoris. In het parlement zal door GROEN en PS een verzoek worden ingediend om 6 december officieel om te dopen tot Sinterjoris of Saint Rupo.
Ik hoop dat de Vlaamse coalitiepartners van de PS voor een keer dit zeer belangrijk dossier ernstig zullen nemen en de Vlaamse belangen zullen verdedigen.

De nieuwe sinterklaar

De nieuwe sinterklaas

8 gedachten over “VN onderzoekt “Zwarte Piet” traditie

 1. Met wat houden deze heren zich bezig, zijn er geen problemen meer in deze wereld

 2. Ik dacht juist dat zwartepiet een hardwerkende man was in de speelgoedfabriek van sinterklaas. Zou dat dan toch niet kloppen?

  • Al de Zwarte Pieten die ik zag waren – letterlijk – zwartgemaakte blanken. Nog nooit zag ik een neger Zwarte Piet spelen. Wat is nu volgens die idioten het probleem?
   En tussen haakjes, de meeste Sint Niklasen en Zwarte Pieten zijn mensen die iets willen bijverdienen door wat extra werk te doen. Is het dan niet veelzeggend dat men alleen blanken vindt voor die jobs.

 3. En wat schaffen we nog meer af? zo dat wij racisten geen enkele bevolkingsgroep meer zouden beledigen? Pasen, Kerstmis, Sinterklaas, homoseksualiteit ? Onze tolerantie is de garantie op de totale ondergang van de “democratie”.

 4. Zwarte piet en negerzoen is hier in NL een taboe ,maar negers afknallen in Mali e mag dan weer wel

 5. Zwarte Piet is een blanke knecht van Sint Niklaas. Hebt je al eens door een schouw gekropen om de kadootjes klaar te leggen voor de kinderen? Wel als je dat doet, zal je zo zwart zijn als een het roet. Vroeger waren er open haarden voor de verwarming en het koken in de huizen. Vandaar de Zwarte Piet. De rest in pure onzin en een aanval op onze cultuur die hun kinderen nog graag ziet, ze wil belonen en ze een toekomst geeft in plaats van ze te verkopen als kind-bruidjes om dan verkracht te worden door een kinderverkrachter.

 6. Als je als vrouw geen relatie wenst met een neger omwille van zijne zwarte Piet is zij dan een racist ? Als je als man een marokkaanse vrouw wil versieren maar je krijgt heel haar familie in je nek omwille van je ongelovig lustorgaan , wie zijn er dan de racisten . Beoordeel de mensen naar hun daden niet naar hun kleur of afkomst . Zodoende ben ik fier een racist te zijn.

Reacties zijn gesloten.