Studie weerlegt immigratiesprookje

Studie weerlegt immigratiesprookje.
De samenleving wordt door immigratie niet jonger.

Een Britse studie over een periode van 150 jaar van de London School of Economics and Political Science (LSE) bewijst dat de immigratie slechts weinig invloed heeft op de leeftijdsstructuur van een samenleving.  Het sprookje dat we het zgn. demografische probleem door een hoge immigratie kunnen oplossen wordt niet door feiten bewezen.

De studie komt tot de conclusie dat een samenleving niet automatisch jonger wordt maar wel groeit, waarbij de doorsnee leeftijd niet lager wordt.
We krijgen het al jaren als een vaststaand feit door onze strot geduwd: we hebben de ‘verrijking’ nodig om de nadelige effecten van de veroudering – zoals minder belastinginkomsten en hogere sociale en zorgkosten – op lange termijn te kunnen afzwakken.

Want… terwijl de migratie een duidelijke invloed toont op de grootte van een bevolking, kan de toename ook door oudere migranten bestaan!

En de LSE geeft nog mee: “De leeftijdstructuur van een bevolking te veranderen is veel moeilijker dan gewoonweg de grenzen voor meer migranten te openen in de hoop het aandeel werkenden te doen toenemen.”

DWN

Lees ook: Import van werkloosheid