Somber toekomstbeeld voor Libanon

Enerzijds…is er de officiële berichtgeving in de poco media.

Volgens het IMF glijdt Libanon zonder snelle hervormingen op een “nooit eindigende crisis” af. Het huidige status quo biedt geen oplossing. De waarde van het Libanese pond zal nog verder zakken. De Libanese regering zou een jaar geleden hervormingen beloofd hebben, maar daar is niets van in huis gekomen. Er moet onmiddellijk actie ondernomen worden. Aldus het IMF. Zo niet wordt het IMF-krediet van 3 miljard dollar (= ca. 2.75 miljard euro) niet verstrekt. Het enige wat zal stijgen zijn de armoede en de werkloosheid.

Er wordt naar de schuldigen gewezen: de corrupte politici en economie. Drie kwart van de 6 miljoen inwoners leven volgens de VN onder de armoedegrens. De plaatselijke munt bevindt zich in vrije val en heeft tijdens de crisis ca. 95% van zijn waarde verloren. De inflatie ligt momenteel bij ca. 190%. Alleen al verleden dinsdag verloor het Libanese pond 15% van zijn waarde t.o.v. de US-dollar.

Onder hervormingen verstaat het IMF neoliberale maatregelen zoals privatiseringen en minder publieke uitgaven. Dat daardoor de Libanese samenleving nog meer uit elkaar zal spatten is voor hen bijzaak.

https://www.imf.org/en/News/Articles/2023/03/23/lebanon-staff-concluding-statement-of-the-2023-article-iv-mission

Anderzijds… zijn er deze minder of nauwelijks bekende feiten die Libanon geen enkele kans op herstel bieden.

Ja, er zijn inderdaad corrupte politici in Libanon, en het zijn niet van de minste. Alsof er in het democratische westen geen corrupte politici rondlopen. Maar wat met de banken die in 2018 / 2019 economische en handelssancties tegen Libanon opdrongen? Wat met de meer dan 800 miljard dollar van Libanon op buitenlandse rekeningen die bevroren werden? In plaats van die ter beschikking te stellen biedt de Wereldbank een “hulpkrediet” t.b.v. 3 miljard dollar aan… Niet aan een prix d’ami maar aan een zware intrestlast en bovendien verbonden aan meerdere voorwaarden, die – uiteraard – voorafgaand moeten vervuld worden. Welke voorwaarden? Hieronder genoemde voorwaarden stonden vermeld in het eisenpakket die de toenmalige VSA buitenminister Mike Pompeo eind 2018 aan de Libanese regering voorgelegd heeft.

  • afstaan van de gasvelden Qadish en Khana aan Israël
  • afstaan van de Shebaa Farms aan Israël. Dit gebied wordt ondanks meerdere VN-resoluties tot de dag van vandaag door Israël bezet. Een zelfde toestand als de door Israël bezette Syrische Golanhoogte.
  • alle Palestijnen in Libanon de Libanese nationaliteit verlenen- u kan raden in wiens voordeel dit zou zijn.
  • Hez’bollah ontwapenen en verbieden. Ondanks de stemmingmakerij in het westen is Hez’bollah een democratisch verkozen partij die in het Libanese parlement met 68 zetels vertegenwoordigd wordt.
  • oprichting van de VSA-militaire basis in het noorden van Libanon – moet er nog zand zijn?
  • enz…

Een toespraak waarbij Libanons buurland en calimerostaat naar de mond gepraat wordt:

https://lb.usembassy.gov/remarks-secretary-of-state-michael-r-pompeo-and-lebanese-foreign-minister-gebran-bassil/

https://www.reuters.com/article/us-usa-pompeo-lebanon-aoun-idUSKCN1R31YT