Sergei Prokofiev – Romeo en Juliet

klassische-musikRomeo en Juliet, Op. 64, is een ballet van Sergei Prokofiev gebaseerd op William Shakespeare’s Romeo en Julia.  Op basis van een synopsis gemaakt door Adrian Piotrovsky en Sergey Radlov, werd het ballet gecomponeerd door Prokofiev in september 1935. Na Radlov’s bittere aftreden bij het Kirov Theater in juni 1934 werd een nieuwe overeenkomst gesloten met het Bolshoi Theater in Moskou, met dien verstande dat Piotrovsky hier ook  bij zou betrokken blijven. Het ballet had oorspronkelijk een happy end (dit in tegenstelling tot Shakespeare) en dit  veroorzaakte controverse onder de Sovjet – culturele ambtenaren;  de productie van het ballet werd vervolgens voor onbepaalde tijd uitgesteld.  Het uitstellen van de productie in de Sovjet-Unie tot 1940 kan ook te wijten zijn aan de toegenomen angst en voorzichtigheid in de muzikale en theatrale gemeenschap in de nasleep van de twee beruchte Pravda editorials die kritiek leverden op Shostakovich en andere “gedegenereerde modernisten” waaronder Piotrovsky.

De dirigent Yuri Fayer ontmoette Prokofiev vaak tijdens het schrijven van de muziek, en hij drong er sterk op aan bij de componist om terug te keren naar het traditionele einde. Fayer dirigeerde de eerste uitvoering van het ballet in het Bolshoi Theater.

Suites van de balletmuziek werden uitgevoerd in Moskou en de Verenigde Staten maar het volledige ballet ging in première in de Mahen Theater in Brno (toen Tsjeco-Slowakije, nu de Tsjechische Republiek) op 30 december 1938. De sterk herwerkte versie van het ballet is vandaag beter bekend en werd voor het eerst uitgevoerd in het Kirov Theater in Leningrad op 11 januari 1940 in de choreografie van Leonid Lavrovski en met Konstantin Sergeyev en Galina Ulanova in de hoofdrollen.