Parole, parole, parole…*

Aan de beloftes van de 18 landen om geld te storten voor de aankoop van munitie voor Oekraïne hielden zich tot op heden slechts vier: Nederland, Denemarken, Canada en Portugal. Aldus het initiatiefnemende land, Tsjechië, bij monde van de defensieministerin Jana Černohová.Ze klaagt dat ze geen munitie op krediet kan kopen.

De Tsjechische president Petr Pavel verklaarde op 17 februari tijdens de Veiligheidsconferentie van München dat zijn land een mogelijkheid gevonden had om honderdduizenden artilleriegranaten voor het Oekraïense leger te kopen op voorwaarde dat de middelen – m.a.w. het geld — daarvoor ter beschikking zouden staan. En in april verklaarde de Tsjechische premier Petr Fiala dat zijn land 500.000 munitie-eenheden zou gevonden hebben en voor 200.000 stuks aankoopcontracten afgesloten had. Voor de resterende 300.000 stuks zou eerstdaags ook contracten ondertekend worden. Op 28 mei verklaarde dezelfde premier Fiala dat Oekraïne in juni tienduizenden 155 mm granaten zou krijgen.

Gelukkig heeft onze premier tegen 2028 30 tweedehands F-16’s beloofd… als de bestelde F-35’s op tijd geleverd worden… en op voorwaarde dat ze uitsluitend rondjes zullen draaien boven Oekraïens grondgebied.

Lees: https://www.tijd.be/dossiers/oorlog-in-oekraine/gaan-belgische-f-16-s-het-verschil-maken-in-oekraine/10548713.html

Bron: Euractiv: Czechia urges allies to meet commitments, fund ammunition for Ukraine

*.. zongen Mina en Alberto Lupo in 1972. Het liedje werd een succes. De collecte van Tsjechië is voorlopig vooral een voorbeeld van “veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven”