Men zegge het voort

Aankondiging FreddyWaarom zijn zovele landgenoten ontgoocheld en ongelukkig?

Ik heb over dit onderwerp na vele jaren mijn eigen mening over deze vaststelling die volgens velen juist is. Gedurende generaties was de macht grotendeels in handen van geestelijken en politieke gezagdragers. Maar de tijden veranderen en bij onze vorige generatie begon alles steeds maar sneller te veranderen. Dankzij de zogenaamde camerabewaking kon men steeds méér zaken zien als ooit tevoren. Dankzij de uitvinding van het DNA kon men méér zaken bewijzen als ooit tevoren het geval was geweest. Dankzij de harde schijven in de computers kon men dankzij het internet allerlei fraudes en wetsovertredingen bewijzen en dit zelfs na meerdere jaren. Enz.enz.

Al deze bronnen van informatie hadden als gevolg dat het duidelijk werd dat er zich  bij de traditionele gezagdragers een hoop huichelaars bevonden. Van onderpastoors, die werden betrapt op regelmatig bordeelbezoek, tot bisschoppen die kinderen of vrouwen beschouwden als hun persoonlijk bezit en zich aan seksuele uitspattingen te buiten gingen. Van lagere ambtenaren die hun benoeming en verkregen vertrouwenspositie misbruikten om zich op onregelmatige wijze te verijken tot Ministers die het verschil tussen het mijne en het dijne waren vergeten.

Al deze feiten liggen ervan aan de oorzaak dat tijdens de voorbije generatie onze kerken zijn leeggelopen en dat het vertrouwen in de politiekers en hun partijen tot het vriespunt is gezakt.
Het is dan ook hoogtijd geworden dat men aan deze nefaste evolutie iets gaat doen.

Men zou zich als voorbeeld kunnen indenken dat er jaren geleden door de overheid een grote ketel verse en lekker smakende  soep werd gemaakt voor de kiezers. De eerste benoemde soepverantwoordelijke wou indruk maken op de kiezers en wist hen te overtuigen dat hij de smaak kon verbeteren en pittiger maken. Hij voegde een grote hoeveelheid zout; peper en kruiden toe. Snel wou zijn opvolger bewijzen dat zijn voorganger in de fout was gegaan
en hij kreeg mandaat van de kiezers om er nu wat suiker aan toe te voegen. De volgende in de rij ging het dan oplossen door andere ingredienten toe te voegen enz. Na verloop van vele jaren is de vroegere lekkere soep alleen nog in het geheugen aanwezig. Maar in de ketel kan men alleen een oneetbare brij vinden die niemand nog lust. Het heeft dus geen enkele zin meer om nog verder te trachten de bestaande soep te verbeteren. De enige oplossing is de hele ketel weg te kieperen en terug lekkere verse soep maken en ervoor te zorgen dat geen enkele verantwoordelijke er nog ooit met zijn tengels mag aankomen.

In onze samenleving is dat hetzelfde. De duizende wetten; reglementen; besluiten; decreten enz. hebben van onze samenleving een chaotisch en onbestuurbaar geheel gemaakt. Het heeft geen zin om aan dat kluwen nog verder tijd en geld te verspillen.

De enige oplossing is een totale ommekeer; een drastische en totale verandering en dit op een zeer korte tijd teneinde de fouten uit het verleden weg te gommen en de bevolking terug iets te bieden waarmede ze terug gelukkig kan worden. We komen daar op terug bij onze volgende bijdrage,

Men zegge het voort,
Freddy Van Gaever

4 gedachten over “Men zegge het voort

 1. Akkoord dat er veel veranderd is, maar de schuld (mee) in de schoenen van de geestelijkheid schuiven is niet rechtvaardig. FvG doet alsof alle geestelijken zich misdroegen, en dat is een dwaze veralgemening. Dutroux is een Waalse pedofiel en moordenaar, dat wil toch niet zeggen dat alle Walen pedofielen en moordenaars zijn !
  Als de kerken leeglopen ligt dat naar mijn mening aan een heel ander feit : de mens denkt God niet meer nodig te hebben, het vraagt voor velen een té grote inspanning om te leven volgens de regels het geloof. Mei 1968 en de gevolgen laten zich ook gevoelen (alles mag, niets mag verboden worden, geniet, geniet, geniet …) Ik denk dat daar de oorzaak meer ligt dan bij het wangedrag van enkele geestelijken.

  • Volledig akkoord. Het is niet omdat we een artikel plaatsen, dat we per se met de inhoud eens moeten zijn. Of laat ons zeggen met alle artikels en met de volledige inhoud. In de teksten van Freddy VG zit een groot stuk individuele benadering van problemen, wat ons niet stoort, zolang we maar de grote lijn naar een onafhankelijk Vlaanderen volgen.

 2. De Kerk is iets van vroeger, zoals de postkoets. Ik heb ze niet nodig om in een Schepper te geloven. Bovendien werd hun (zeer nuttig) pionierswerk zoals onderwijs en gezondheidszorg overgenomen door de gemeenschap.

 3. De maatschappij heeft onze jongeren zo gemaakt! Ze kennen geen normen noch waarden meer, ze zijn het product van indertijd de vrije opvoeding, waar we nu al een hele tijd de resultaten van meemaken. Nu beslissen de jongeren zélf, de ouders schikken zich naar hun wensen en die pubers zijn rotverwend.
  Toen wij kinderen waren, dan had onze vader het googste woord en wij schikten ons daarnaar, we wisten van niet meer en waren tóch gelukkig! Wat zijn de normen en waarden nu nog? Ze weten het niet en veel ouders evenmin. Er wordt steeds meer van de kinderen verwacht. Al van in de peuter/kleutertijd moeten ze presteren en zo raken veel jongeren uiteindelijk, zoals Pascal Smet het verwoordt: in het watervalsysteem! Wat kunnen die jongeren dan nog aanvangen?
  Onze kinderen moeten aan zóveel kennis voldoen om ooit een deftige job te verkrijgen, maar dit kan lang duren, omdat er zoveel werklozen zijn, en wie is daar de hoofdschuldige van? Onze huidige maatschappij!!

Reacties zijn gesloten.