Mazelenpaniek

Dat er na covid een nieuwe “epidemie” zou opduiken, stond in de pharmasterren geschreven. Ditmaal zijn de mazelen aan de beurt. En ze komen niet uit China of uit Zwart-Afrika. Ze doken uit het niets op in Arizona, Californië, Chicago, Florida en Philadelphia. The Atlantic deed er nog een schep boven, – “The Return of Measles – met een “mazelenuitbraak in 19 verschillende staten”.

Het Verenigd Koninkrijk sloot zich hierbij aan: men maakt zich zorgen… er werden immers sinds oktober 2023 in heel het Koninkrijk niet minder dan 733 nieuwe gevallen genoteerd.

En we mogen Ierland niet vergeten. Daar werd het angstaanjagend bericht verspreid dat één persoon op een vlucht van Abu Dhabi naar Dublin positief testte op mazelen. En dat aantal steeg intussen naar drie! Men zich wanhopig op zoek naar mogelijk besmette passagiers op die vlucht.

We vatten samen: drie angstaanjagende berichten in drie verschillende landen op quasi hetzelfde tijdstip. Waarheen leidt dit ons? Wetende dat ‘s wereld gezondheid niet echt in gevaar is. Mazelen zijn niet uitermate gevaarlijk: in het Westen kent slechts 0.02% een dodelijke afloop. Concreet: als 5000 mensen de mazelen krijgen dan zullen er 4999 overleven.

Waarom dan die paniekzaaierij? Het ligt voor de hand dat de “antivaxxers” de schuld krijgen. Ligt het antwoord misschien in het feit dat er een gecombineerd vaccin tegen mazelen-bof-rubella én covid in een neusspray op de markt gekomen is?