Luise Adolpha Le Beau – pianoconcert in D-minor

klassische-musikLuise Adolpha Le Beau (25 april 1850, Rastatt – 17 juli 1927, Baden-Baden ) was een Duitse componiste van klassieke muziek. Zij was de enige dochter van een officier, William Le Beau en zijn vrouw Caroline . Na de pensionering van haar vader in 1856 wijdden beide ouders zich aan de algemene opvoeding van hun dochter. Van William, die ook een muzikant en componist was, kreeg Luise pianolessen vanaf de leeftijd van vijf. Vanaf 1865 nam ze pianolessen bij Hofkapellmeister William Kalliwoda in Karlsruhe. Ze kreeg ook zangles van Anton Haizinger. In 1868 maakte ze haar debuut als pianiste met het spelen van de E-flat major Concerto van Beethoven en de G- minor Concerto van Felix Mendelssohn in Karlsruhe. In 1870 ontmoette zij Franz Lachner en Anton Rubinstein . In 1873 nam zij pianolessen bij Clara Schumann in Baden-Baden. In februari 1874 begon ze aan een concertoptreden in vijf steden van Nederland. De tour begon in Utrecht en leidde door Arnhem en Rotterdam naar Den Haag en uiteindelijk naar Amsterdam.

Intussen besloot de familie Le Beau te verhuizen naar München. Ze begon als een prive-leerling van Joseph Rheinberger in 1876. Haar leraar contrapunt, harmonie en vorm was Ernst Melchior Sachs. Le Beau begon zich meer te richten naar andere componisten (Berlioz, Wagner, Chopin en Schumann ) wat leidt tot de beëindiging van de onderwijsrelatie met Rheinberger in 1880. In 1882 ontmoette ze Franz Liszt in Weimar waar haar Quartet op.28 voor piano, viool, altviool en cello in première ging in het Gewandhaus in Leipzig. Zij was ook een lid van het Mozarteum in Salzburg. De jaren in München tot 1885 waren de jaren met de grootste productiviteit voor Le Beau. Zo won ze de eerste prijs voor haar “Cello Sonate op.17” in een compositie wedstrijd.

In 1885 verhuisde het gezin naar Wiesbaden. Naast het componeren, leerde ze muziektheorie en zingen. Het gezin werd in 1890 gedwongen te verhuizen naar Berlijn en Louise profiteerde van de goede mogelijkheden om te studeren in de Koninklijke Bibliotheek, aan wie ze later haar muziek toevertrouwt. In Berlijn, kwam ze in contact met andere muzikanten, waaronder Woldemar Bargiel, Joseph Joachim en Philipp Spitta. Het gezin verhuisde voor een laatste keer in 1893 en vestigde zich weer in Baden-Baden, waar op 19 november van hetzelfde jaar haar Hadumoth op.40 voor solo stemmen, koor en orkest in première ging. In de jaren daarna schreef ze nog een aantal werken, waaronder de “Symphony op.41 voor orkest”, die in 1895 in première ging in Baden-Baden. Haar vader William overleed in 1896 aan een beroerte en Luise bleef alleen achter voor de zorg van haar afhankelijke, bijna-blinde moeder in Baden-Baden.  In de zomer van 1897 was Adolpha Luise Le Beau klaar met haar werk van het symfonisch gedicht “Hohenbaden”, dat in première ging op 25 februari 1898 in Baden-Baden.In 1900 overleed haar moeder. Het laatste grote werk van Louise Adolpha Le Beau, de “String Quintet op.54 voor 2 violen, altviool en twee celli” werd opgenomen in 1901, maar werd niet gepubliceerd. In 1902 voltooide ze haar enige opera het sprookje “The Enchanted kalief op.55” (na Wilhelm Hauff) dat ze gewijd heeft aan haar ouders.  Andere composities (pianostukken, liederen, koren van op.56 tot op.65a) volgde in de komende jaren.

Op een reis naar Rome in 1902, ontmoette ze de zangeres Alfredo de Giorgio . In de jaren 1906-1910 bleef ze in Italië. In 1910 schreef ze haar autobiografie, ‘Lebenserinnerungen einer Komponistin’. Haar laatste jaren werden gekenmerkt door reizen, onderwijs, het componeren en het geven van concerten en het schrijven van muziekbeoordelingen voor de krant Baden Baden.

Op 17 juli 1927 overleed Luise Adolpha Le Beau op de leeftijd van 77 jaar, in Baden-Baden.

Ze werd begraven naast haar ouders. Ter nagedachtenis van de muzikante, heeft de stad Baden-Baden haar muziekbibliotheek genoemd naar Adolpha Luise Le Beau en op 23 juli 2004, een gedenkplaat in de Lichtentaler Strasse 46 geïnstalleerd.