Last minutes: geloof niet alles

Klachten over lastminute-Jihadreizen

Organisatie kan beloftes niet waarmaken

Lachende, gebruinde jongemannen in de stralende zon. Eén drinkt ontspannen een kop koffie, een ander poetst zijn Kalashnikov, weer een ander onthoofdt een dorpeling met een broodmes. Je krijgt direct zin in een jihad-reis maar het droombeeld dat Nederlandse touroperators van hun reizen naar de Heilige Oorlog in Syrië schetsen wordt zelden waargemaakt.

jihadNederlandse moedjahedien beklagen zich over misleidende informatie, slechte organisatie en niet nagekomen beloften. Hakim Takhnouq (21) stapte in mei op het vliegtuig naar Damascus. “Bij aankomst zou er een broeder zijn met een ‘Jihad’-bordje in zijn hand. Maar er was helemaal niemand, ik mocht het zelf uitzoeken.”

Uiteindelijk vond Hakim zijn hotel. Hakim: “De kranen lekten, er zat schimmel in de badkamer, de deuren, wc en lampen waren beschadigd, de douche werkte niet goed en de schuifpui klapperde de gehele nacht door de wind waardoor ik niet kon slapen. En dat noemt Gogotours het perfecte jihad-hotel.”

De grootste teleurstelling voor Hakim vormde afstand tot het front. “De steenworp die in de folder werd genoemd bleek uiteindelijk 200 kilometer.” Twee weken zwierf Hakim door Syrië totdat hij de rebellengroep vond waar hij bij was geboekt. “Het was een groep met alleen bejaarden.”

Zoals Hakim zijn er velen. Geboekte hotels blijken niet meer overeind te staan en moderne wapenrustingen blijken verroeste kermisgeweren. Ook de strijd valt soms tegen. Said El-Khatabi (19), in het dagelijks leven pizzakoerier te Zoetermeer: “Als je tv kijkt, lijkt het alsof er overal wordt gevochten. Maar ik zat in het oosten en daar gebeurde geen ene flikker.”

Sunweb, Gogotours en Arke, die in Nederland Jihadreizen organiseren, herkennen zich niet in de kritiek. Arke-directeur Louis ten Gruil: “Natuurlijk treden er kinderziektes op in zo’n nieuwe tak van toerisme. Maar klanten krijgen van ons een alarmnummer, dat ze 24 uur kunnen bellen voor een vervangende Heilige Oorlog. Er is ons alles aan gelegen onze klanten de Jihad van hun leven te bezorgen.
logoSteven van der Jagt en Dirk-Jan Hoek •  http://www.speld.nl/2013/07/05/klachten-over-lastminute-jihadreizen/

1 gedachte op “Last minutes: geloof niet alles

Reacties zijn gesloten.