4 gedachten over “Gedachten in gedichten

  • @ Hahaa Frans… U bent zeker de lolbroek thuis (?)want nog maar ènkele minuten geleden nog maar een reactie van U gelezen waarin U schrijft dat het “ènkel LINKSE mensen zijn die van Kerstmis niet moeten weten”.
   “Very illogic” zou Mister Spock dan zeggen.
   —————————————————————————-
   Maarrrr… toch is er een fout met de geboorte van het kerstekind te vieren op 25 December, en, ziehier waar de fout zit: Een Romeinse keizer (naam geweten, maar vergeten) wilde eens weten over hoevéél volk hij heerste, en gebood iedere landvoogd om een telling te houden in het gebied onder zijn bewind. … Daardoor moest iedereen zich aanmelden in de hoofdstad van het gebied waarin hij/zij geboren was.
   Dààrvoor moest een volslagen-volwassen timmerman mèt zijn piepjong (zwanger) vrouwtje ervoor naar Betlehem reizen om hun naam te laten optekenen.
   Het was dààr “zooodanig volle bak” (het leek wel “en plein saison à la côte” in ons landje) … dat er géén plaats meer was om te overnachten in de herberg (tenzij voor de rijke stinkerds) —>nèt zoals ook aan onze kust hoé men dan moet uitwijken naar b.v. Brugge of Ieper
   Aldus zijn die oudere man met dat zwanger rammeneeltje moeten uitwijken naar de slaapplaats van een os & een ezel.
   Het was een geluk-bij-een-tegenslag dat er toén drie astrologen een ster volgden dat (volgens hèn toch) een koningszoon zou geboren worden. ——————- En nù ben ik gekomen waar àlles om draait: Zèlf toenertijds zou men niet zo zot zijn om een “volkstelling” te houden, noch een verre reis te maken zoals die 3 “wijzen”, in… de WINTERmaand December !———————— Doch, om het verhaaltje vèrder te zetten: Toen de 3 “wijzen” wegtrokken uit die dierenslaapplaats, lieten zij een schatrijk koppeltje-met-kind achter… Zij hadden (volgens de bijbel toch) goud, wierook, en mirre als geschenk meegebracht voor een pas-geboren toekomstige koning; en, om een prinsje geschenken aan te bieden (mèt het oog op làter er “zaken” mee te doen… konden die 3 toch niet afkomen met een geschenkje dat zij gekocht hadden bij een voorloper van de Aldi,Lidl,of Colruyt).

   • ‘Linkse mensen weigeren over kerstmis te spreken omdat zij alle godsdiensten haten,’ is wat ik schreef VVV, jij maakt er zelf ‘Enkel linkse mensen…’ van.
    Maar over de onzin van die volkstelling heb je gelijk: het was zelfs onder het op administratie beluste romeinse bestuur ongebruikelijk om daar iedereen voor te verplichten om naar hun geboorteplaats te trekken.
    Bovendien was het toen normaal dat mensen en dieren onder één dak woonden, zelfs hier nog tot ver in vorige eeuw. Die ‘stal’ kan dus gewoon een deel vd woning geweest zijn.
    Overigens, wat een onzin om God voor te stellen als een buitenechtelijk kind, en hem later naakt te laten sterven op een middeleeuws marteltuig.

Reacties zijn gesloten.