Frederick Delius: Brigg Fair, een Engelse rapsodie

Frederick Delius werd op 29 januari 1862 in Bradford geboren als zoon van een welgesteld wolhandelaar en was voorbestemd om het familie-bedrijf over te nemen. Hij vestigde zich echter in Florida om een sinaasappelplantage te beginnen. In de Verenigde Staten begon hij volledig als autodidact muziek te studeren, o.m. wegens zijn grote bewondering voor de negermuziek.

Afbeeldingsresultaat voor frederick deliusIn 1886 reist hij naar Europa en ontmoet Edvard Grieg aan het Conservatorium van Leipzig. Deze leert hem de Noorse volksmuziek kennen, en overhaalt hem zich uitsluitend aan het componeren te wijden.

In 1888 gaat Delius in Frankrijk wonen en huwt in 1897 met Jelka Rosen. Vanaf 1922 komen de eerste symptomen aan het licht van de ziekte die hem later blind zal maken, zodat hij vanaf 1926 zijn composities aan zijn vriend Eric Fenby moet dicteren. Delius vermeed de omgang met componisten maar was bevriend met Gauguin en Strindberg. Hij overleed op zijn landgoed in Grez-sur-Loing op 10 juni 1934.

Frederick Delius maakte kennis met het volkslied “Briggs Fair” via zijn vriend – componist Percy Grainger, een enthousiaste verzamelaar van traditionele liedereen.  De melodie maakte zo’n indruk op Delius dat hij besloot een orkestrale rapsodie te schrijven gebaseerd op dit lied.  Het werd voor het eerst voorgesteld aan het publiek in 1907.

2 gedachten over “Frederick Delius: Brigg Fair, een Engelse rapsodie

  1. Het zal wel aan mijn onkunde liggen maar ik vind geen enkele link naar de rapsodie?

    • Raar. Inderdaad foetsie. Gebeurt wel meer dat YT na het copiëren en plakken beslist dat het niet mag.
      We doen opnieuw een poging.

Reacties zijn gesloten.