Felix Mendelssohn – Vioolconcert in E minor Opus 64

klassische-musikMendelssohns vioolconcert in e mineur (opus 64) is zijn laatste grote werk voor orkest. Het vioolconcert is een belangrijk werk voor het vioolrepertoire en is een van de meest uitgevoerde concerten aller tijden.

De professionele samenwerking tussen Mendelssohn en Ferdinand David, een goede vriend en vervolgens concertmeester van de Leipzig Gewandhaus Orkest ligt aan de basis van dit vioolconcert. Het  heeft echter zes jaar geduurd voor het werk uiteindelijk af was. Het concert werd voor het eerst uitgevoerd in Leipzich op 13 maart 1845 met Ferdinand David als solist. Mendelssohn was niet in staat om het uit te voeren als gevolg van een ziekte en de première werd uitgevoerd door de Deense componist Niels Gade

Het werk zelf was één van de belangrijkste vioolconcerten van het romantische tijdperk en had een grote invloed op vele andere componisten. Het vioolconcert is georkestreerd voor solo viool en een standaard klassiek orkest bestaande uit twee fluiten, twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten, twee hoorns, twee trompetten, pauken en strijkers.

Het concert bestaat uit drie delen :

    1. Allegro molto appassionato (E minor)
    2. Andante (C majeur)
    3. Allegretto non troppo – Allegro molto vivace (E major)

1 gedachte op “Felix Mendelssohn – Vioolconcert in E minor Opus 64

Reacties zijn gesloten.