Dirk Brossé – Tintin Prisoners of the Sun

klassische-musikDirk ridder Brossé (Gent, 18 februari 1960) is een belgisch componist, dirigent en trompettist.

Dirk Brossé is geboren in Gent, en opgegroeid in Heusden (Oost-Vlaanderen). Hij studeerde eerst aan de muziekacademie bij Georges Vanhoute, de trombonist van het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen uit Brussel, die hem belangrijke impulsen gaf om zich beroepshalve op de muziek te gaan toeleggen. Hij studeerde aan het Koninklijke Conservatorium te Gent, muziektheorie, harmonieleer, trompet en piano. Nadat hij de diploma’s had behaald, ging hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij zijn studies in contrapunt en fuga voltooide. Verdere studies deed hij aan het Conservatorium in Maastricht, bij Anton Kersjes en Lucas Vis en orkestdirectie, aan het Conservatoire National de Région de Nice in Frankrijk en in Wenen, bij Julius Kalmar. De lessen van componisten François Glorieux, Frederik Devreese en Leonard Bernstein hebben een belangrijke invloed op hem gehad. Afsluitend studeerde hij dirigeren aan de Rheinische Musikhochschule te Keulen bij Volker Wangenheim , waar hij cum laude afstudeerde.

In 1974 en 1979 was hij als solotrompettist met de Nationale Jeugd-Brass-Band België en ook met het Nationaal Jeugdorkest van België in de Verenigde Staten. In 1981 begeleidde hij het Wereld Jeugdorkest op zijn concertreizen. Sinds 1984 heeft hij optredens als gastdirigent in Chicago, Wenen, Keulen en Amsterdam. Sinds 1999 is hij artistiek directeur van het Tokio International Music Festival en huisdirigent van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, waar hij dirigent is tijdens het gala van de World Soundtrack Awards. Hij stichtte het Trumpet Choir te Brussel.

Brossé is professor dirigeren en compositie aan het Koninklijke Conservatorium van Gent en is artistiek directeur van het Symfonie-Orkest van Brussel, alsook chef-dirigent van het Nationaal Jeugdorkest van België.

Hij werd door de Amerikaanse componist John Williams uitgekozen om de filmmuziek van Star Wars te dirigeren tijdens de wereldtournee ‘Star Wars, a musical journey’. Vanaf het seizoen 2010-2011 heeft Brossé de artistieke leiding van de Chamber Orchestra of Philadelphia.

Medio november 2014 raakte bekend dat Brossé de gouden erepenning van het Vlaams Parlement kreeg toegewezen, voor het genre film en musical.

Op 8 juli 2013 werd aan Brossé erfelijke adeldom verleend met de persoonlijke titel van ridder.

Naast werken voor orkest, schrijft hij ook diverse werken voor harmonie- en fanfareorkest waaronder in 2002 Tintin – Prisoners of the Sun

1 gedachte op “Dirk Brossé – Tintin Prisoners of the Sun

  1. Tijdens de officiele plechtigheid in het stadhuis van Brussel speelde het orkest, waaronder een japanner of een zuidkoreaan aan de naam te horen, werk van een Oostenrijkse componist, op de vlaamse feestdag welteverstaan.

Reacties zijn gesloten.