Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorCholesterolpillen remmen ook artrose af

Cholesterolpillen vangen meerdere vliegen. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat statines, die de cholesterol in het bloed onder controle houden, ook de ontwikkeling van artrose afremmen. De medicatie haalt de ontsteking in het gewricht naar beneden.

In ons land nemen al 1,6 miljoen mensen statines, meestal ter voorkoming van hart- en vaatziekten waar te hoge cholesterolgehaltes toe leiden. Maar ook risicopatiënten op hartaandoeningen (door familiale aanleg) die helemaal nog geen cholesterolprobleem hebben, krijgen vaak statines voorgeschreven omwille van hun gunstige invloed op de aders. Dat deze pillen nu ook ontsteking in de gewrichten afremmen, is dus niet helemaal een verrassing.

Belgische ‘ontdekking’

Het is de Belgische doctoraalstudent Stefan Clockaerts, assistent in opleiding aan de universiteit in Antwerpen, die het verband tussen cholesterolverlagers en artrose aantoonde. “We zagen dat vetweefsel een invloed heeft op het ontstekingsproces in het gewricht. Dat verklaart ook waarom obesitas mee aan de basis ligt van artrose. Ook cholesterol kan nefast zijn voor het kraakbeen. Uit een aantal labo-experimenten bleek toen dat cholesterolmedicatie de ontsteking in het kraakbeen, het gewrichtsvet en het gewrichtskapsel naar beneden haalt. Cholesterolverlagers voeren dus een succesvolle strijd tegen artrose”, aldus Clockaerts in De Morgen.

Een grootschalig Nederlands bevolkingsonderzoek bevestigt Clockaerts’ bevindingen: Mensen die jarenlang cholesterolverlagers moesten nemen, hadden minder last van artrose.

File:Osteoarthritis left knee.jpgPreventief nemen

Bij een vergevorderde artrose waarbij het kraakbeen bijna helemaal weg is, zal een cholesterolverlager zinloos zijn. Maar hij kan wel ingezet worden in het voorkomen van artrose door in te werken op die ontstekingen.

Artrose, al dan niet als gevolg van zwaarlijvigheid, is een van de ziektes van de toekomst. Statines worden mogelijk een van de medicijnen van de toekomst. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft wereldwijd 9,6 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen ouder dan 60 jaar last van artrose. Het is de vierde meest voorkomende oorzaak van mindervaliditeit.

Aan wie terugbetalen?

Veelbelovend allemaal. Maar volgens de onderzoekers moeten deze resultaten nog gestaafd worden met een grote klinische studie waarbij aan beginnende artrosepatiënten echte cholesterolverlagers dan wel placebo’s worden toegediend.

Daarna kan eventueel bepaald worden aan welke (obese) artroselijders cholesterolpillen worden terugbetaald en wie gewoon het advies krijgt zijn levensstijl – gezonde voeding en meer beweging – aan te passen.

 

Bron: http://www.vief.be/gezondheid/cholesterolpillen-remmen-ook-artrose-af.html