Alexander Glazunov – Vioolconcerto

klassische-musikHet Vioolconcerto in a mineur, opus. 82, door Alexander Glazunov (1865-1936) is één van zijn meest populaire composities. Geschreven in 1904, werd het concerto opgedragen aan violist Leopold Auer, die het voor het eerst uitvoerde in de Russische Musical Society in Sint Petersburg op 15 februari, 1905. De Britse première van het concerto volgde ruim een jaar later, onder leiding van Sir Henry Wood en met Mischa Elman als solist.

Het vioolconcert is vrij representatief voor Glazunov’s technisch briljante stijl. Er zijn geen pauzes of genummerde onderdelen in het concerto toch wordt het vaak omschreven als bestaande uit drie of vier delen, die verschillend kunnen worden genoemd.

 1. Moderato
 2. Andante sostenuto
 3. Piu animato
 4. Allegro

Het langzame tweede deel wordt naadloos ingevoegd in het midden van de eerste deel, dat een originele en zeldzame structurele samenstelling heeft.

De belangrijkste cadenza aan het einde van het eerste deel maakt gebruik van een “uitgebreide dubbelklik stoppen techniek” en wordt beschouwd als één van de moeilijkste onderdelen van het concerto.

4 gedachten over “Alexander Glazunov – Vioolconcerto

 1. Hadde niks plezaanter voor de feestdagen dan die zware kost . Die foto van de componist spreekt boekdelen

  • Je zou moeten weten René dat we elke zondag klassieke muziek aanbieden. Traditie zoals bij Ray.

   • Een “dikke duim-omhoog”, geachte Redactie.
    Misschien “Lacrimosa” voor de herdenkingsdag van het “afscheid” van Heer Ray ?

Reacties zijn gesloten.