Achterste rij, in het midden

oscar filmAlfred Hitchcock heeft veel films gedraaid: de ene al beter dan de andere.  Sommige vergeet je nooit.  Zoals Psycho, een horrorfilm uit 1960,gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1959 van Robert Bloch. Het scenario werd geschreven door Joseph Stefano en blijft in het algemeen vrij trouw aan het boek. In de hoofdrollen herkennen jullie Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles en John Gavin.

Deze film wordt algemeen als één van de beste films van Hitchcock gezien en als één van de meest effectieve horrorfilms. Psycho bevat een douche-scène die nadien veelvuldig geciteerd werd in andere films.
Hitchcock kreeg van Paramount niet het budget dat hij voor zijn vorige films had gekregen. Daarom liet hij de film goedkoop en zo snel mogelijk opnemen, gelijk aan een aflevering van zijn televisieserie Alfred Hitchcock Presents. Hij huurde zelfs de crew van die serie in om mee te helpen aan de film. Hij financierde de film persoonlijk.

De film werd geproduceerd in Revue Studios, tegen een budget van $ 806.947,55. Opnames vonden plaats van 11 november 1959 tot 1 februari 1960.  De muziek werd gecomponeerd door Bernard Herrmann, die de productiekosten laag kon houden door uitsluitend te componeren voor een strijkorkest i.p.v. een compleet orkest.

In het eerste filmpje neemt Hitchcock ons mee naar de locatie van de film.  Zelfs zonder de actie en het verhaal geeft het een lugubere sfeer weer.  Net dàt wat hij voor ogen had.
Het tweede filmpje toont de bekende douchescène.
Oscar

 

1 gedachte op “Achterste rij, in het midden

  1. Als we al die gruwelen die we dagelijks , horen , zien en lezen vergelijken met die zogezegde douche-horrorscene , wordt dat een niemandalleke , bijna dagelijkse kost . Inderdaad die scene toendertijd werd beroemd omwille van de horror het onmeedogeloos geweld dat gebruikt werd op een argeloze vrouw die een verkwikkend douchke pakte . Indien Hitchcock zou terugkomen uit het dodenrijk hij zou echte horror-films kunnen maken. Hij hoeft maar dagelijks de gazet te lezen , inspiratie genoeg. Op straat een militair afslachten , zomaar ! uit religieuse overtuiging , dat noem ik pas horror ! Besnijdenis bij meisjes , onverdoofd slachten , zichzelf opblazen tussen onschuldige mensen , onthoofden , stenigen enz . dat is horror . Procedurefouten door Justitie waarbij gangsters mogen beschikken , moogt je gerust bij het begrip horror rekenen. Vrouwen van een bepaalde religie zien rondlopen in burka bij dag, avondschemering of in het ergste geval bij nacht wie zou daar niet van verschieten zoals in die Hitchcock film ,alhoewel das gewoon een religieuse overtuiging !

Reacties zijn gesloten.