Vlaamse stem minder waard

Nu de stemmen zijn geteld, maken analisten de rekening op. Een opvallende conclusie is opnieuw dat een Vlaamse Kamerzetel enkele duizenden stemmen meer kost dan een Franstalige.

Met 248.000 stemmen behaalde het Vlaams Belang afgelopen zondag drie Kamerzetels. Langs Franstalige kant klokte Ecolo af op 222.000 stemmen en sleepte daarmee 6 zetels in de wacht. Naast de grendelgrondwet, de pariteit in de federale regering, de alarmbelprocedure en de bijzondere meerderheidswetten blijft ook de grote ongelijkheid bij de verdeling tussen Franstalige en Nederlandstalige Kamerzetels een oud zeer. Ook in het verleden maakte politicologen reeds brandhout van deze ongelijkheid.

Ongelijkheid

“Omzetting stemmen naar zetels in België blijft vreemd: CD&V 12% nationale stemmen = 18 zetels, PS 11% stemmen = 24 zetels.” Het was econoom Geert Noels die gisteren het bericht via Twitter de wereld instuurde en voor heel wat commotie zorgde op sociale media. Nochtans is het fenomeen niet nieuw. Terwijl Vlaanderen 63 procent van het totaal aantal stemmen levert, heeft het slechts recht op 58 procent van de zetels. De Waalse kiezers die 33 procent van het totaal aantal ‘Belgische’ kiezers vertegenwoordigen, hebben dan weer recht op 42 procent van de groene zitjes. Een ongelijkheid van zo maar eventjes 14 procent.

Belgisch

In 2010 maakte onderzoeker Edi Clijsters reeds de optelsom. Hij berekende dat een Vlaamse Kamerzetel gemiddeld 43.700 stemmen kostte; een Franstalige slechts 35.600. Het gaat hier om een aanfluiting van elke democratische logica en om een fundamentele onrechtvaardigheid die zal blijven bestaan zolang België bestaat.

#onafhankelijkheid  #België

2 gedachten over “Vlaamse stem minder waard

 1. Straffe kost ! dat noemen ze in Antwerpen ” trukken van luie Charel ” Dan denkt BDW dat hij de rollen kan omdraaien , van zijn Waalse Heer en Meester een ondergeschikte maken , die naar Vlaanderen gaat luisteren ! of hoe naief een mens toch kan zijn . Alternatieven zijn er niet geen gewesten , bevoegdheden , spiltsing van dit en dat , allemaal z… van Boere Mie . Vlaanderen volledig zelfstandig is de enigste mogelijkheid voor een lotsverbetering. Filip Dewinter als Vlaams minister voor vreeemdelingen en asielbeleid en Annemans als Vlaams premier . Dat zou al een stap in de goede richting zijn

 2. Die kl**terij van ongelijke waarde van stemmen bestaat reeds vanaf de Nederlandstalige & Franstalige partijen beslist hebben om afzonderlijk naar de kiezers toe te gaan.
  Dàt was dus zèlfs nog vooraleer die onnozelaars toegestaan hebben dat Brussel een afzonderlijk gewest mocht vormen.
  Eigenaardig-genoeg, hebben de “Vlaamse (???) partijen” nimmer tégen die onrechtvaardigheid geprotesteerd.
  Hoog tijd om bij “Europa” klacht neer te leggen over die … regelrechte DISCRIMINATIE ten koste van de Vlamingen.
  “Alle belgen GELIJK voor de wet” ???
  Ammehoela 🙁 want het is steeds Frederik dat gekl***wordt èn Honoré dat gepluimd wordt) !

Reacties zijn gesloten.