Claudio Monteverdi – Altri Canti madrigales

klassische-musikClaudio Giovanni Antonio Monteverdi (Cremona, 15 mei 1567 – Venetië, 29 november 1643) was een Italiaans componist,dirigent en oorspronkelijk ook werkzaam als violist en zanger.

Monteverdi’s werk markeert de overgang van renaissance- naar barokmuziek. Hij was een groot en in zijn tijd geëerd musicus. Na een lange periode van vergetelheid wordt hij nu weer volop uitgevoerd. De door Monteverdi geschreven opera’s worden algemeen erkend als de onmiskenbare hoogtepunten, waarmee de canon van de Westerse opera begint.

Monteverdi werd geboren als oudste zoon in het gezin van een apotheker. Zijn jongere broer Giulio Cesare Monteverdi (1573-1630) zou ook als musicus en als zijn collega werkzaam zijn. Monteverdi was muzikaal vroegrijp: tussen 1582 en 1590 publiceerde hij 5 boeken met composities (waaronder als laatste twee boeken met vijfstemmige madrigalen in 1587 en 1590). Op de titelpagina noemde hij zich een leerling van Marc’Antonio Ingegneri, maestro di capella in de kathedraal van Cremona. Het betreft werken in de traditionele stijl van zijn leermeester.

Cremona kathedraal

Cremona was de werkplaats van de Amati-familie: een familie van vioolbouwers, met Stradivarius en Guarneri als beroemdste leerlingen. De meest talentvolle Amati, Girolamo Amati, was een tijdgenoot van Monteverdi.

De acht madrigalen die hier uitgevoerd worden, komen uit  Monteverdi ‘s zevende en achtste Boek van madrigalen (1619 en 1638). Een van de madrigalen uit het achtste boek, Combattimento di Tancredi e Clorinda is gestructureerd als een mini-opera, en Tirsi e Clori, uit het Zevende Boek is aangewezen als een ballet.

1 gedachte op “Claudio Monteverdi – Altri Canti madrigales

  1. Zware kost ! Geef mij maar Edio Wallyvanni 1932-2040 . Hij zocht naar vernieuwing in de Barok muziek , schreef en vertolkte zijn beroemde ” Als marktkramer werd ik geboren “

Reacties zijn gesloten.