Zwitsers wijzen milieubelasting af

Neen, neen en nogmaals neen. Drie keer werd er een referendum gehouden. Drie keer kreeg de Zwitserse regering een fors “neen” als antwoord.

De Zwitsers hebben twee initiatieven van de regering voor de invoering van de bescherming van het milieu – en bovendien een wetsvoorstel voor de klimaatbescherming – bij een referendum zondag ll. afgewezen. Het neen voor de CO2-wet geldt als een “politieke aardbeving”. Het werd met 51.6% naar de vuilbak verwezen.

Zondag werden tegelijkertijd een aantal referenda gehouden, zoals bv. ook eentje “voor zuiver drinkbaar water en gezond voedsel”, dat de boeren viseert: afgewezen met 60.1%. Of deze “voor een Zwitserland zonder synthetische pesticides“: afgewezen met 60.6%. Het anti-terreurvoorstel heeft het gehaald met 56.6%, waarmee ingestemd werd met méér actiemogelijkheden voor de politie, o.a. het pro-actief optreden tegen mogelijke terroristen, ook als ze (nog) geen strafblad hebben in Zwitserland. Ook het zgn. covid-19 voorstel werd goedgekeurd, met 60.2% waarbij de maatregelen verlengd worden en o.a. ook financiële steun kan toegekend worden.

Meer info en stemmenverdeling in de verschillende kantons, klik op: https://www.swissinfo.ch/ger/politik/abstimmung-13-juni-2021-schweiz-resultate-demokratie/46651288