Zuinigheidsbeleid

Patiënten zijn de dupe van het Nederlandse gezondheidsbeleid

Onze ziekenhuizen geven een beeld weer van de samenleving.  Of moeten we zeggen een beeld van de open deurenpolitiek van dit apenland.  Ontmoet de wereld in de wachtkamer.  Altijd goed voor een verlengd verblijf als de asieltoelating twijfelachtig is.  Ze kennen geen jota Nederlands, maar weten perfect de weg naar allerlei achterdeurtjes of hulpmiddelen om hun tijdelijk verblijf een permanent karakter te geven.

We vragen ons af of men overal zo vrijgevig is. Steeds meer Nederlandse patiënten komen zich laten behandelen in het land b.  Bv. in het UZ Antwerpen maken zij 15% der patiënten oncologie uit.  Want in hun thuisland hebben zij geen recht meer op behandeling wegens ‘terminaal’.  Te duur.  Kosten/baten analyse in hun nadeel.  Afgeschreven voor de samenleving.

Ze zijn daar heel strikt, zegt professor Marc Peeters, diensthoofd oncologie UZ Antwerpen.  Hier zijn we wat flexibeler.  Nochtans dragen de Nederlandse mutualiteiten de kosten van de behandeling in het land b, want hier zijn ze minder duur.
RTBF