Zonne-energie sprookje doorprikt?

Afbeeldingsresultaat voor zon wolken“Volgens specialisten zoals de Amerikaanse systeemecoloog Charles A.S. Hall mag de benutting van een energiebron slechts dan duurzaam genoemd worden als de verhouding tussen opbrengst en kosten minstens 10 bedraagt.

Bij kleinere waarden is een energiesysteem te inefficiënt om een moderne maatschappij aan het draaien te houden. (…)

Stroomproductie door middel van hydro-elektrische centrales heeft hier het beste cijfer: ongeveer 100. Ook kernenergie, die op 75 komt, is nog uitstekend te noemen.

Bij alternatieve energieën, zoals bijvoorbeeld aardwarmte, windstroom en zonnestroom daarentegen is de verhouding tussen opbrengst en inzet, afhankelijk van de locatie, kritisch tot miserabel.”

Uit: “Zwitserse onderzoekers tonen aan dat PV (Fotovoltaik) meer energie verslindt dan genereert.”

2 gedachten over “Zonne-energie sprookje doorprikt?

  1. Dat zonne en wind energie meer kost dan het opbrengt is al lang geweten en bewezen. Deze 2 vormen van energie zouden nauwelijks bestaan zonder subsidies. De gewone verbruiker die geen zonnepanelen heeft betaald er toch (willen of niet) voor mee. Dit met “dank” aan ene Freya uit de rode clan. De vorige burgemeester van Brasschaat Dirk de Kort (CD&V) wilde een biomassa centrale bouwen in zijn gemeente. Na het bespreken van dit voorstel op commissievergaderingen en gemeenteraad werd het plan enkele maanden later (gelukkig) afgevoerd. Reden? er waren plots geen subsidies meer voor te krijgen. Toch zijn er nog altijd tegenstanders die blijven beweren dat we volledig zonder kernenergie zullen kunnen. Ik denk dat we dan nog dikwijls in het donker en de kou gaan zitten.

  2. Eind jaren 70tig toen ik nog op de schoolbanken zat, was het in de mode om tegen kernenergie te zijn, je weet wel met de slogan kernenergie neen bedankt. Onze wijze leraar chemie voorspelde toen al, zonder kernenergie gaat het licht uit. Het is ofwel in het donker en in de kou zitten of kernenergie. Men zou beter onderzoek naar kernenergie en naar verwerking van kernafval subsidiëren, maar dat is niet sexy voor de politiekers. met windenergie en zonnepanelen komt men er zeker niet. Stel je voor in de toekomst, dat iedereen zich zal verplaatsen met elektrisch vervoer en na het werk gaat opladen. Dan krijg je de ene black-out na de andere.

Reacties zijn gesloten.