Zo worden we bij de neus genomen

De nieuwslezer bij VTM verklaarde doodleuk “Het eerste slachtoffer van de oorlog is de waarheid”, waarmee hij niet alleen een objectieve waarheid onthulde maar bovendien met een uitgestreken gezicht verder bleef liegen, daar hij hiermee wou duidelijk maken dat VTM zich niet hiertoe verlaagde.

Men kan ook liegen door eenzijdig te berichten, of door gefilterd – door weglating – nieuws te verspreiden. Waaraan niet alleen VTM maar ook alle andere poco westerse zenders zich schuldig maken. Zoals bij de aantallen en beelden der Oekraïense vluchtelingen. Degenen die uit de Donbass naar Rusland vluchten, die worden niet geteld of hun miserie niet getoond. Zijn mensenrechten slechts van toepassing op degenen die we in onze politiek correcte verontwaardiging aan onze borst gedrukt houden?

U zal kunnen zeggen dat wij dat ook doen. Ja en neen. Ja, we lopen niet mee binnen de lijntjes die naar de poco hemel leiden. Ja, we berichten niet over zaken die sowieso door de poco media al dik in de verf gezet worden. En neen, we doen ons uiterste best om alle bronnen via verschillende invalshoeken – andere bronnen – te controleren. Maar wij zijn geen persbureau, wij hebben niet de middelen om een journaal of een krant te vullen, wij hebben geen “embedded” journalisten, geen tolken, geen onkostenvergoeding…

Hebben wij geen medelijden met de getroffen bevolking van Oekraïne, of elders in door de poco media “vergeten” conflicten? Natuurlijk wel. Dit had nooit mogen gebeuren. Wij hebben echter sinds het verdwijnen van Angeltjes, na het plotse overlijden van Ray, steeds geprobeerd de manipulaties achter de schermen – die in de poco media nooit aan bod komen komen – te duiden. En het staat u als lezer vanzelfsprekend vrij met de aangeboden artikels akkoord te gaan of niet. Dat heet: vrije meningsuiting.

Dat het Russische mediakanaal RT (Russia Today) door talrijke landen nu uit het zendermenu genomen wordt is een kwalijke zaak. Dan zou CNN al veel langer moeten verwijderd worden. Of de Duitse staatszenders, of de Britse BBC (… van het vroegere paradepaardje onder de mondiale tv-zenders blijft niet veel meer over), of de Nederlandse staatszenders… of (da’s een open deur intrappen) de belgische nieuwsverspreiders – ook de commerciële.

Door RT te verbannen doet men net dàt wat men de Russische media verwijt: éénzijdig berichten. Willen we dat? Wie naar RT kijkt weet dat het om een Russische zender gaat. Het Chinese CGTN ondervindt soortgelijke problemen. Het werd voorafgegaan door de zgn. sociale media, Facebook, Twitter, Youtube…, privé ondernemingen die andere meningen weren. En dat kan alle kanten uitgaan: van Zwarte Piet, een blote borst op een schilderij van een Oude Meester, over Corona naar samenzweringen en politieke voorkeur.

Vrije meningsuiting en de rol die de dikwijls door de staat onderhouden media hierbij spelen… Duidingsprogramma’s hebben niet als doel u duiding te verschaffen, maar wel uw mening in de te volgen richting te sturen. We hebben zelf enkele maanden geleden ondervonden hoe machteloos we staan tegenover iets of iemand die blijkbaar vond dat onze artikelen niet strookten met dat wat u toegestaan wordt te vernemen.

Tegenwoordig is men van niets meer zeker. Ook al meent men de waarheid, de actuele toestand, te zien, dan kan men perfect bij de neus genomen worden. Het is een makkie beelden zodanig te manipuleren dat bv. een staatsleider voor het parlement – waarbij men de bomen ziet bewegen door de waaiende wind – een hartbrekende oproep lanceert terwijl hij in werkelijkheid honderden km verder naar deze beelden zit te kijken op zijn tv-scherm. Kortom: dat de beelden vooraf opgenomen werden, samen met nog een aantal filmpjes die, naargelang de noodzaak, op tv getoond worden. U zal als goede verstaander wel weten om welke president het nu gaat. Wij zeggen niet dat hij niet is waar hij pretendeert te zijn, maar wij zeggen slechts dat wij eventueel, misschien, (hoogst)waarschijnlijk bij de neus genomen worden.

Het Duitse Bild draait zijn hand niet om om de zaken naar de gewenste hand te zetten. En wij moeten nu doorverwijzen naar het bewuste artikel in het Duits, vermits wij omwille van auteursrecht niet gemachtigd zijn dit in zijn geheel over te nemen: Mainstream-Medien ÜBERFÜHRT: FAKE NEWS zum Russland-Ukraine-Krieg! – GUIDO GRANDT Daar kunt u zelf vaststellen hoe de Bild redactie het nieuws manipuleerde.

Het gaat om hét grote nieuws “Russen kämpfen sich nach Kiew vor” (Ned. “De Russen rukken op naar Kiev”) met een afbeelding van een vuurzee na een ontploffing. In werkelijkheid ging het om deze gasontploffing (2015) in China.

En een tweede luik ging over de Russische para’s die landden in Oekraïne. Ook deze werd begeleid met een foto. In werkelijkheid ging het om para’s die deel uitmaakten van militaire manoeuvres (2014) in Rostov, Rusland.

Bild kon niet langer huichelen. Moest wel een rechtzetting plaatsen. Ze zouden foutieve brongegevens gebruikt hebben, zeggen ze. We citeren  „Wir bedauern dies und haben das transparent korrigiert.“  Ned: “Dit spijt ons en we hebben het transparant verbeterd”.

Spijt? Transparant? Spijt dat ze betrapt werden. Hoe is het gegaan? Zocht iemand op de redactie naar beeldmateriaal van een ontploffing? Nam hij dan dat wat er volgens zijn mening het meeste op zou moeten lijken? Transparant…

Udo Ulfkotte’s “Gekaufte Journalisten” is hoogst actueel. Ook hij werd door Facebook verbannen, werd fysisch bedreigd omdat hij de waarheid bekend maakte. Bekijk onderstaand gesprek en neem nota van zijn profetische woorden.

1 gedachte op “Zo worden we bij de neus genomen

  1. Altijd al gezegd dat niemand weet wat echt of fake is. We weten niet wat er gebeurt in de Oekraine noch in Rusland. Wat we wel weten is dat de Oekraine gebruikt word om alom de geruchten te bevestigen dat erin de wereld maar èèn slechte is nl Rusland en de andere wandaden van de andere regimes vergeet. Eenzijdigheid is de gemene noemer van de media.

Reacties zijn gesloten.