Zin in een nieuw hoofd?

Transplantaties.  De lijst van mogelijkheden is quasi onbeperkt.  Nieren, lever, huid, hart, longen,  je kan iemand quasi van alle organen ontdoen en elders een tweede leven geven.  Wat de medische wetenschap op dat vlak de laatste 30 jaar presteert is zonder meer fenomenaal.  Alleen hapert het bij het hoofd.  Dat is tot op heden niet van eigenaar verwisseld.  Zou anders voor menig medemens een oplossing betekenen, zowel voor de donor als voor de ontvanger.

Neurochirurg Sergio Canavero deelt die mening.  Hij zou o zo graag eens een hoofdtransplantatie op mensen uitvoeren.  Het gezond koppeke van een ongezond, opgegeven, lichaam eraf snijden en op een passende ontvanger plaatsen, wiens lichaam in voortreffelijke doen is, maar wiens hoofd het laat afweten.  Bv. een jong verkeersslachtoffer, die onomkeerbare hersenschade geleden heeft.  Iemand die in een plantenstadium verwijlt.
Sergio Canavero laat zich niet hinderen door criticasters.  Desnoods trekt hij naar India of China.  Misschien kan hij bij I.S. eens navraag doen naar een donor.  Al heeft er zich wel eentje aangemeld.  Valery Spiridonov (Rus, 30) wil aan het experiment meewerken.  Zijn hoofd is beschikbaar.

Ze hebben het nochtans al eens in 1970 geprobeerd.  Niet op mensen, maar wel op apen.  Men slaagde er niet in het ruggenmerg te verbinden met het nieuwe kopje.  Het ontvangende beestje bleek verlamd te zijn en het stierf na negen dagen.
Canavero heeft het allemaal goed doordacht. Hij meent het beter te kunnen, dankzij verbeterde technologie en zijn expertise.

Op honden en ratten werden in  het verleden al proeftransplantaties uitgevoerd.

Voor kandidaturen en technische details, klik op ScienceAlert

FT

4 gedachten over “Zin in een nieuw hoofd?

  1. Meer een stand-up comedian. Was er ook eens geen Italiaan die mensen ging clonen?

  2. Hoofdtransplantatie , waarom niet ! Vroeger behoorde transplantatie niet tot de medische mogelijkheden. Bij de eerste harttrans….in het grote schuurziekenhuis in Joannesburg , Zuid Afrika stond heel de wereld op zijn kop, nu doen ze niets anders . Probleem is , wat voor kop zal mijn voorkeur genieten De kleur , bruin zwart , geel , wat voor hersenen had de vorige eigenaar en wat was zijn godsdienstige overtuiging. Ik zou niet graag wakker worden na de ingreep als overtuigde Islamiet met struikelbaard , of bij vergissing , als man het hoofd krijgen van een vrouw . Vele problemen moeten nog worden opgelost . Voor een goede betrouwbare leverancier moet ge niet ver gaan zoeken . Bij IS is de nieuwe lente collectie hoofden nu reeds beschikbaar . Laat ons helpen wij zoeken samen met U , het hoofd dat bij U past !

Reacties zijn gesloten.