Zij past zich aan

Afbeeldingsresultaat voor frauke petry cartoonLees op facebook haar ‘statement’.  Een Duitse MR Morel is opgestaan.  De te onthouden woorden zijn in vetjes gedrukt:

“In einer Partei, die seit fast einem Jahr die realpolitischen Vertreter zunehmend marginalisiert, in der gemäßigte Mitglieder auf allen Ebenen diskreditiert werden, droht das einst kraftvolle politische Programm unter die Räder zu geraten. Die stille Abwanderung von seriösen Mitgliedern aus allen Parteigliederungen ist dafür ein schmerzliches Zeichen.

Da ich diesen Exodus an politischem Know-How und Personal aus meiner Position heraus nicht mehr aufhalten kann, habe ich mich nach langem Ringen entschlossen, der neu zu bildenden AfD-Fraktion im Deutschen Bundestag NICHT anzugehören. Stattdessen werde ich als Einzelabgeordnete einer vernünftigen konservativen Politik Gesicht und Stimme verleihen. Ich werde auf andere Weise aktiv dafür sorgen, dass wir spätestens 2021 die tatsächliche gesellschaftliche Wende einleiten können. Nicht die Partei allein sollte die Messlatte unseres Handelns sein, sondern die politischen Notwendigkeiten und die inhaltlichen Erwartungen unserer Wähler.

Ich bitte Sie herzlich um Verständnis für diesen schwierigen Schritt und bedanke mich nochmals bei allen, die mich innerhalb und außerhalb der AfD kritisch und konstruktiv begleitet haben.”

M.a.w.  Frauke Petry heeft de AfD gebruikt, vervolgens uitgekotst, want “de partij mag niet alleen de meetlat van haar handelen zijn, maar wel de politieke nood en verwachtingen van de kiezer.”  Dat klinkt zoals de N-VA, die stelt dat Vlaamse onafhankelijkheid niet meer op haar agenda staat omdat de kiezer dat niet wil.  Realpolitiek, want tegen de stroom varen kost te veel kracht.  Benieuwd hoe lang haar solonummertje gaat duren.

foto van Peter Hild.

11 gedachten over “Zij past zich aan

 1. Nog een héle tijd hoor…want men gaat ervan uit dat het grotendeels naamstemmen waren.
  Wij hebben dit toch ook meegemaakt in het VB: frank .v.h. èn koen dillen zetelden toch ook als onafhankelijken ?
  EN… tegenwoordig Hermes Sanctorum, Wouters & Vuye ?
  PLUS (en Uzelf haalde het aan in het artikel) N.VA dat veel Vlaamse kiezers lokte met hun onafhankelijkheidsBEDROG ?

  • Naamstemmen? Dus ook als Frauke Petry op een andere partijlijst had gestaan? Of op een minder verkiesbare plaats?

   • Blijkbaar kent u het Duitse kiessysteem niet of onvoldoende. Frauke Petry is verkozen met een “Direktmandat”. Dat wil zeggen dat ze in haar kiesdistrict rechtstreeks verkozen is in de Bundestag door de meeste stemmen te halen. Heeft niets te maken met “naamstemmen”. Van de 93 zetels, die AfD haalt, zijn er slechts 3 via zo’n Direktmandat verkozen, waaronder dus Frauke Petry. In plaats van onmiddellijk beginnen te schelden met termen als verraadster, zou je misschien eens een kritische analyse kunnen maken waarom ze deze beslissing neemt. De zogenaamde grote leider Gauland, die haar letterlijk heeft “kaltgestellt” tijdens hun laatste congres, haalt niet eens een Direktmandat. Dat zegt genoeg en het zou de AfD ertoe moeten aanzetten om eens in de spiegel te kijken. Denk je nu echt 1 iemand te kunnen overtuigen met dergelijk agressief taalgebruik? Ik denk opnieuw met veel heimwee terug aan de tijd van Ray, met wie tenminste een rationele discussie mogelijk was. Die mails heb ik altijd bijgehouden. Jammer voor Golfbrekers, want een blog al deze is zeker nodig.

    • Omgekeerde redenering wat betreft Petry. Ook al heeft zij haar zetel veroverd met een Direktmandat. Zij heeft die zetel wel aan de AfD te danken. Het was gewoon een smakeloos ingestudeerd nummertje bij de persconferentie. Zij heeft zichzelf buiten spel gezet binnen de AfD door eigenzinnig haar gang te willen gaan en de scalp te eisen van collega partijleden die een andere mening hadden dan de hare. Er is in Duitsland geen nood aan een zachte rechtse oppositiepartij: contradictio in terminis. Daar hebben ze de CSU voor, die nu in ademnood geraakt is. Realpolitik… Kennen we. Hou me tegen, of… De liberalen zijn onbetrouwbaar, zoals hier. Het is wel traditie telkens er een rechtse partij opstaat dat er zich van binnenuit een zelfvernietigingsdrang ontwikkelt. En dan ligt de vraag voor de hand of dit dan voor de zoveelste keer toeval is.
     U hoeft het niet met onze publicaties eens te zijn, maar te stellen dat een ‘rationele discussie’ niet mogelijk is? Tenslotte wordt uw mening onverkort geplaatst. Wie houdt een discussie tegen?

     • En omgekeerd. Stel dat ze wel uit de AfD was gestapt nog VOOR de verkiezingen, dan had ze evenveel drek over haar heen had gekregen vanuit een bepaalde hoek. Het woord verraadster zou waarschijnlijk nog sterker geklonken hebben. Bepaalde partijen kunnen blijkbaar niet om met afwijkende meningen.

     • Niet echt. Dan had ze consequent gehandeld. Los van de AfD of enige andere partij: als je je niet kan neerleggen bij een beslissing van het partijbestuur, bekrachtigd door de meerderheid van de partijraad, dan moet je opstappen. Of je erbij neerleggen en samenwerken.

     • Als de AfD verstandige en aan de zaak geïnteresseerd personeel had gehad in plaats van de interesse aan de eigen carrière zou ze nu eerder bij de 40 dan de 13 procent hebben gestaan.
      Frake Petry en man Pretzell hebben de partij verlaten. Er volgen er nog meer.
      Wat willen deze opstappers bereiken?
      Ze merken toch ook wat Bernd Lucke overkwam. Zijn nieuwe partij ‘Alfa’ is intussen omgevormd tot de LKR (Liberal-Konservative Reformer) en is bij de Bundestagswahl niet eens aangetreden.
      Gelooft één van de opstappers dat ze bij een andere partij terecht kunnen?
      Bij de FDP zijn de posten bezet. De andere blokpartijen hebben posten verloren. Daar zijn degenen die uit het parlement vlogen niet gelukkig en zullen ze het met lede ogen aanzien als de nieuwkomers met open armen zouden ontvangen worden.

      Als de aderlating juist nu in deze dagen gebeurt zal de partij jaren nodig hebben om zich te consolideren.

 2. Vandaag staat in “De Tijd” een interview met ene Jan Callebaut. Deze is het “orakel” van de Belgische politieke wereld. Hij prijst ten overvloede de “Wende” van de N-VA en stelt dat dankzij deze partij Belgie weer geloofwaardig is geworden.

  Hij is dan ook “CEO” van het project “Belgie leeft”. Hij gaat Belgie weer op de wereldkaart zetten (en ontvangt daarvoor waarschijnlijk ettelijke gouden dukaten, of zijn het dertig zilverlingen). Hij beschouwt Bart De Wever dan ook als het grootste politieke talent.

  Hij verklaart koudweg dat er geen katholieken in Vlaanderen niet meer zijn; en dus de C-DV een ander kiespubliek moet zoeken.

  Wie men is, kan men zien aan door wie men geëerd wordt! Nietwaar N-VA-ers, die een gigantische bocht voorbereiden, moest Catalonië toch zijn onafhankelijkheid uitroepen.

  Om te eindigen een uitspraak van Berthold Brecht, die ik bij de gouden Michael Mannheimer heb opgepikt :
  “Wer die Wahrheit nicht weiss der ist bloss ein Dummkopf…
  Aber wer sie weiss und sie eine LÜge nennt, der ist ein Verbrecher”.

  Jos Wouters – BOOM

 3. Spijtige zaak, dergelijk soort verraders vinden we ook in Vlaanderen terug, zelfs bij Vlaams Belang, maar we gaan geen namen noemen die mag de lezer zelf invullen.

 4. Maar ik zou ze toch nog graag eens horen, mogelijks ken ik er een paar niet, of verdenk ik iemand die er niet bij hoort.

Reacties zijn gesloten.