Zelfs een oorlog verandert niets aan de ingeburgerde corruptietraditie

Twee weken nadat de voorzitter van de Oekraïense Nationale Bank, waarvan vermoed wordt dat hij 5,42 miljoen euro verduisterd heeft, asiel vroeg in Oostenrijk, werd de vice-minister Wassyl Losynsky gearresteerd wegens omkoping.

Degenen die het EU Court of Auditors ’verslag over Oekraïne (herfst 2021) gelezen hebben, zullen niet verbaasd zijn bij de recente gebeurtenissen in Kiev. In verschillende media en kranten klinkt het uni sono dat vice minister Wassyl Losynsky gearresteerd is wegens het aanvaarden van een omkopingsbedrag met 6 cijfers bij de toezegging van een aankoopcontract van generatoren.

“Het Nationaal Anti-Corruptie Bureau heeft de woning van vice minister voor gemeentelijke, territoriale en infrastructuurontwikkeling uitgekamd en hem gearresteerd“, zo berichtte de Ukrayinska Pravda. Losynsky werd intussen ontslagen door het ministerie. Hij wordt ervan beschuldigd zich te laten ompraten bij de toekenning van de aankoop van electriciteitsgeneratoren voor de luttele som van… 400.000 euro. Het onderzoek zou sinds september lopen.

Een zoveelste corruptiezaak die aan het licht kon komen. De zwaarste zijn die waarover we nooit iets zullen horen. De arrestatie van Losynsky gebeurde twee weken nadat het Oostenrijkse Exxpress berichtte over Kyrylo Shevchenko, de voorzitter van de Oekraïense Nationale Bank, die naar Oostenrijk gevlucht was, daar asiel aanvroeg, nadat de regering in Kiev een arrestatiebevel uitgevaardigd had na de beschuldiging 5,42 miljoen euro verduisterd te hebben.

Shevchenko heeft schitterende internationale connecties: hij werd verleden jaar nog uitgenodigd door de Amerikaanse min. van financiën, Janet Yellen. En hij is niet de enige hooggeplaatste Oekraïense politicus met problemen. Oleksandr Tupytsky, voorzitter van het Grondwettelijk Hof werd in 2020 ontslagen wegens corruptie. Hij woont nu vrij en vrolijk in Wenen. Al kan het ook zijn dat hij vooral ontslagen werd omdat hij niet met Zelensky door één deur kon.

Volgens officiële informatie wordt de Oekraïense defensieminister Oleksiy Reznikov ervan verdacht veel te hoge prijzen betaald te hebben voor de voedselvoorziening van het leger, berichtte Die Welt. Resnikov werd gevraagd tekst en uitleg te komen geven voor het parlement, berichtte Marjana Besugla in Suspilne Media zaterdag, intussen door verschillende media overgenomen. Bovendien zal er nog een speciale audit gebeuren in het defensieministerie.

Voorafgaand aan het bovenstaande gonsde het in Kiev al over de defensieminister die voedsel gekocht had aan prijzen die tot drie keer duurder waren dan de prijzen in de winkels. Het contract voor 13 miljard hryvnia – 300 miljoen euro – dient niet om de soldaten te voederen aan het front, maar wel om de kleptocraten in de achterhoede te verrijken, klinkt het.

En er viel nog een slachtoffer in de presidentiële entourage: adviseur Oleksiy Arestovych werd gedwongen ontslag te nemen nadat hij op 14 januari de euvele moed gehad had Zelensky tegen te spreken door te stellen dat de recente inslag op een appartementsgebouw in Dnepropetrovsk veroorzaakt was door een Oekraïense luchtdoelraket en niet door een Russische aanval. U herinnert zich allicht nog de heisa rond een afweerraket die in Polen belandde en waarbij Zelensky bij hoog en bij laag, tegen alle internationale berichten in, bleef volhouden dat de Russen dit gedaan hadden. Arestovych belandde zelfs op de Myrotvorets executielijst.

En tegen volksvertegenwoordiger Alexey Goncharenko werd een petitie gestart waarin opgeroepen werd hem te ontslaan. Blijkbaar kan men in Oekraïne een gekozen volksvertegenwoordiger zonder proces, zonder nieuwe verkiezingen buiten gooien. Hij bestond het de politieke oorlog tegen de Russisch-sprekende bevolking en orthodoxe kerk te veroordelen. We citeren: “Zelensky heeft de oorlog verklaard tegen het christendom…”

Enkele bronnen uit de talrijke die u kan vinden – echter niet bij de poco media, zoals TV-zenders en onze kranten:

https://newsingermany.com/corruption-in-kyiv-disrupts-fight-against-russia/

Nächster Korruptions-Krimi in der Ukraine: Selenskyjs Vize-Minister verhaftet | Exxpress

Korruptionsvorwürfe: Vizeminister der Ukraine wegen Bestechung in Haft – WELT

https://www.rnd.de/politik/korruption-in-der-ukraine-verteidigungsminister-muss-vor-parlament-aussagen-B72V3W4CTTHPCDKACV6Y6L4XLI.html