Zelfreflectie?

Antwerpen komt met cursussen ‘algemene kennis’ voor imams

Drie Antwerpse hogescholen en universiteiten komen volgend schooljaar met speciale cursuspakketten voor imams. Deelnemers kunnen aanschuiven bij colleges over belgisch recht, ethiek en geschiedenis.

Op die manier moeten ze meer vertrouwd raken met de Nederlandse taal en de Belgische cultuur, meldt persbureau Belga. Het pilootproject voor ‘professionalisering’ is een initiatief van vertegenwoordigers van de moslimgemeenschappen, de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen en de Vlaamse onderwijsminister Pascal Smet.

‘Moslimjongeren voelen zich onbegrepen door imam’
Eerder bleek al uit onderzoek van de Vlaamse overheid dat imams nog onvoldoende thuis zijn in Vlaanderen. ‘Jongeren uit de moslimgemeenschap kunnen daarom te weinig bij hen terecht met hun vragen’, stelde het Ministerie van Onderwijs in juni in een persbericht. ‘Ze voelen zich onbegrepen. De jongere generatie Europese moslims is op zoek naar religieuze voorgangers die hun taal spreken en hun leefwereld kennen.’
De cursussen zijn geen volledige studies, maar er komt wel een lijst met aanbevolen vakken. De islamitische Raad van Theologen is enthousiast en gaat geestelijken stimuleren om zich voor de cursussen aan te melden.
Smet kondigde in april al aan dat hij ging proberen om een opleiding tot islamconsulent van de grond te krijgen. Op termijn moet er een universitaire (en waarschijnlijk meer theoretische) opleiding voor moslimtheologen komen. In de begroting van 2014 trekt hij er 100.000 euro voor uit.

Opleiding voor Nederlandse ‘polderimam’ alweer afgeschaft
In Nederland komt het plan om aan hogescholen en universiteiten ‘polderimams’ op te leiden, moeizaam van de grond. In februari bleek dat hogeschool Inholland de enige HBO-opleiding tot imam gaat wegbezuinigen.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra noemde het traject te duur. In zeven jaar tijd studeerden er slechts 8 studenten af. Van hen werd er 1 daadwerkelijk imam. Of dat gebrek aan animo te maken had met de arbeidsperspectieven van afgestudeerden was niet duidelijk.

Bron: Trouw.nl

2 gedachten over “Zelfreflectie?

  1. En de Smet maar trekken tot hij een ejaculatie kreeg van 100.000 Euro om imans een beetje wegwijs te maken in de 21- stigste eeuw . Niet leven volgens eeuwenoude regeltjes van een oude historische vent , massamoordenaar en pedofiel die al een paar honderd jaar dood is. Die Smet denkt vermoedelijk dat hij die cursusgangers kan overtuigen dat er nog andere godsdiensten of overtuigingen bestaan buiten die islam. Dat Homos’ ook maar mensen zijn die respect verdienen en geen voorwerp moge zijn van spot , vernedering door islamietertjes . Dat zij het westen dankbaar moge zijn voor de kans die zij krijgen om een beter bestaan op te bouwen..ver weg van de miserie die ze in hun thuislanden ondervonden door hun Islam geinspireerde regeringen.! Blijf maar trekken Smet ! allemaal geld voor de vuilbak!

  2. Ze gaan ze nog meer pamperen de leden van de godsdienst van de vrede, ik hoop dat de ogen van veel Antwerpenaren zullen open gaan ivoor 2014en dat ze zullen opmerken dat BDW geen oplossing heeft, integendeel

Reacties zijn gesloten.