Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbGoede morgen Vlaanderen

Hebben jullie me gemist?  Na een te lange onderbreking vliegen we er weer in. 

In 1954 filmt Nicholas Ray de western “Johnny Guitar”.Samen met Victor Young schrijft Peggy Lee de titelsong, die ze ook zingt. In 1962 maken The Spotnicks een instrumentele versie.

The Spotnicks was een Zweedse instrumentale gitaarrockgroep uit Göteborg, die eind jaren vijftig ontstond en in de eerste helft van de jaren zestig zeer populair was. De band is het bekendst door de ruimtepakken die ze droegen tijdens optredens.

Gitarist Bo Starander (die later de artiestennaam Bob Lander zou aannemen) en bassist Björn Thelin richtten daar in 1956  het duo “The Rebels” op. Na enkele naamwijzigingen en met gitarist Bo Winberg en drummer Ove Johansson toegevoegd aan de bezetting, kregen ze in 1961 een platencontract aangeboden na verscheidene optredens in lokale clubs. Hun manager, Roland Ferneborg, bracht hen op het idee voor de groepsnaam “The Spotnicks”, naar de Russische satelliet Spoetnik.

In het begin van de jaren ’60 was de instrumentale muziek heel populair. The Shadows, The Ventures, Duane Eddy en Link Wray legden zich toe op instrumentale rock ’n rollnummers die steunden op de gitaar. The Spotnicks gingen mee in deze golf en kregen al snel internationaal succes. Ook muziekgroepjes uit het land B, zoals The Cousins, The Jokers, The Pick-Nicks en The Robots werden door hen beïnvloed. The Spotnicks wilden gitaarspelen zonder vast te zitten aan snoeren en versterkers, dus lieten ze elektronica inbouwen in de helmen die bij de ruimtepakken hoorden die ze op het podium droegen. Deze techniek was niet altijd even praktisch, maar schonk hen wel ruime bekendheid, vooral in West-Europa en Japan, waar de groep meerdere hits had. Optredens werden door een enorm publiek bijgewoond.

Na de komst van popgroepen als o.a. The Beatles en The Rolling Stones begon het succes van The Spotnicks te tanen. In 1970 gingen de leden elk hun eigen weg. Bo Winberg ging echter verder met de groepsnaam en bleef toeren met een andere bezetting. Hun populariteit nam nog verder af, waardoor ze op den duur enkel nog gezien werden als een nostalgieverschijnsel.  Nochtans hebben ze niet minder dan 42 albums uitgebracht en meer dan 18 miljoen platen verkocht.

Voor mij passen ze perfect in mijn Wurlitzerdromen.  Ik heb voor jullie twee filmpjes uitgezocht: het ene is het originele lied, gezongen door Peggy Lee, over heel de wereld bekend voor haar lied “Fever”, en het tweede is de instrumentale versie, waaraan ik persoonlijk de voorkeur geef, van The Spotnicks.   Er zijn niet veel oude filmopnames in omloop; dit is er eentje met ruimtepakken maar zonder de helmen.

Kusjes van jullie

Lolita

2 gedachten over “Wurlitzerdromen

  1. Ja , Lolita zeker en vast gemist.
    Ik denk dat Ray echt fier is op zijn..”.Lolita met de lange sexy benen” en zwoele stem.
    Dank u voor de muziek.
    Liefs

Reacties zijn gesloten.