Wurlitzerdromen

“The Little Drummer Boy” (Nederlands: De kleine tamboer), ook bekend als Carol of the Drum, is een populair kerstlied geschreven door pianist Katherine Kennicott Davis in 1941.[1] Volgens de originele bladmuziek had zij zich gebaseerd op een Tsjechisch kerstliedje, hoewel nooit bekend is geworden om welke melodie dat ging. De eerste belangrijke opname van het nummer was van de Trapp Family Singers in 1955.[2] Het nummer werd pas echt bekend nadat het in 1958 was opgenomen door het The Harry Simeone Chorale, waarna het vele malen is gebruikt door andere artiesten.

De tekst vertelt over een arme jongen die niet in staat is om de pasgeboren Jezus een geschenk te geven. Door middel van het spelen op zijn trommel bewijst hij de eer met goedkeuring van moeder Maria. De pasgeborene lijkt het te begrijpen en lacht uit dankbaarheid. (…)

In Angelsaksische landen, één der meest geliefde kerstliedjes, hier verwerkt met ‘Peace on earth’, en vertolkt door een ongewoon duo: Bing Crosby en David Bowie. Het nummer werd opgenomen op 11 september 1977 voor de tv-special van Crosby, Bing Crosby’s Merrie Olde Christmas. Het duo besprak wat zij zouden doen met hun familie tijdens Kerstmis, voordat zij “Little Drummer Boy” zongen met een nieuw contrapunt met tekst die speciaal voor de special was geschreven, “Peace on Earth”. (…)

Zalig Kerstmis!

Lolita