Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbHallo schattekes

Los Bravos was een Spaanse beat band uit Madrid, die opgericht werd in 1965 met muzikanten uit twee pop groepjes, Los Sonor en The Runaways.  Drijvende kracht was de in Berlijn geboren Michael Kogel.  Hij had al in Duitsland een plaatje opgenomen in 1962 en hij speelde met zijn band The Fireballs in de Keulse uitgaansbuurt.  Daar werd hij ontdekt door producer Nils Nobach die hem enkele plaatjes liet opnemen.  In 1965 belandde hij bij een nieuwe formatie, Mike Rat & The Runaways, met Spaanse groepsleden.   Via Nobach leerde Michael Kogel Los Sonor kennen, die op zoek waren naar een zanger.

Vervolgens trokken ze naar Londen om een geschikt lied en platenlabel te vinden.  Samen met Britse muzikanten (de vakbond deed moeilijk over de Spaanse leden van de groep) werd het keuzelied van vandaag, Black is black, opgenomen in Hoo bij Rochester.

Black is black werd op 17 juni 1966 bij het platenmerk Decca uitgebracht en meer dan een miljoen keer verkocht.  De piratenzender Radio Caroline speelde hierin een belangrijke rol.  De single werd een wereldhit.  Het stond op plaats 2 van de hitlijst in Groot-Brittanië, 4 in Duitsland en de VSA.  Ze waren de eerste Spaanse groep die de 4de plaats op de U.S. Billboard bereikten.  Het lied werd later gecovered door Johnny Hallyday.  Hun discoversie uit 1977 bereikte ook de 2de plaats op de hitlijst van Groot-Brittanië. Er volgde een tweede succesnummer, I don’t care, in oktober 1966.  In 1967 namen ze deel aan het San Remo festival met het liedje “Uno come noi”, maar bereikten de finale niet.

Het daarop volgende jaar pleegde organist Manuel Fernandez (23) zelfmoord na de dood van zijn bruid bij een auto-ongeval  en in 1968 besliste zanger Michael Kogel de band te verlaten om een solocarrière, onder de naam Mike Kennedy,  op te starten.  In 1975 zou hij naar Los Bravos terugkeren.  Ze spelen nog altijd op oldiesfestivals.

 Voor jullie vandaag bij Wurlitzerdromen: Black is black door Los Bravos.

 Liefs van Lolita