Wurlitzerdromen

crosley_wurlitzer_1015_jukebox_thumbThe Pebbles begonnen in de jaren ’60 en werd gesticht door Fred ‘Becky’ Beeckmans en Bob ‘Bobbott’ Baelemans. Origineel noemden ze zich de Fredstones. Als fans van de Flintstones kwamen ze zo terecht bij de naam Pebbles naar het gelijknamige tekenfilmfiguurtje uit de serie. Dit trouwens op aanraden van producer Norman Petty waar ze contact mee hadden. Petty werkte al met Buddy Holly en de groep stond dicht bij een internationale doorbraak.

In 1967 zorgde manager Louis de Vries (die ook Ferre Grignard onder zich had) voor een contract bij Barclay Paris en ze kregen veel succes met een eerste hit, “Get Around”. Opvolger ‘Seven horses in the sky’ wordt als een van de beste belgische popliedjes beschouwd. Dit nummer wekte interesse bij Apple. George Martin (manager van The Beatles) wou de groep onder contract, maar Barclay liet hen niet gaan. De groep bracht een eerbetoon aan George Harrison met het nummer ‘Incredible George’ die de groep ervoor feliciteerde met een telegram.

De band trad in 1967 op in het voorprogramma van Jimi Hendrix in de Olympia in Parijs, waar de Rolling Stones hen van op de eerste rijen aanschouwden.

Hun eerste elpee “Pebbles” had echter niet het verwachte succes en dat zorgde voor meningsverschillen in de groep. Er kwamen enkele wijzigingen in de bezetting en het ging bergaf met de populariteit. In 1974 hield de groep op. Vijf jaar later kwamen ze terug bijeen zonder groot succes, maar ze blijven nog steeds optreden. Hun nummer ‘Seven horses in the sky’ is daarbij een veelgevraagd verzoeknummer.
De 3 pioniers Fred Becky, Bob Bobbott en Luc Smet drukten ook hun stempel op andere groepen en artiesten waar ze voor producen of muziek schrijft: Yasmine, Raffaele, Dream Express, Trinity, Sofie, …
Het filmpje met “Seven horses in the sky” is slechts drie jaar oud; een originele opname uit de zestiger jaren heb ik niet kunnen vinden.

Liefs van Lolita

1 gedachte op “Wurlitzerdromen

  1. Beste Lolita.
    Bedankt dat je deze week the pebbles aan bod laat komen. De ontelbare keren dat ik naar hun optreden ben geweest en er steeds kippenvel van kreeg, zijn en blijven jeugdherinneringen van de bovenste plank. Hun optredens werden gevuld met spelen van Bekende en minder gekende hits met respect voor het origineel en wat waren die goed zeg. Echte krakken.
    Nogmaals bedankt lolita.
    Herman.

Reacties zijn gesloten.