Schuldig verzuim met aansluitend doofpotoperatie?

De Oostenrijkse overheid zou volledig op de hoogte geweest zijn over het potentiële gevaar van de moslim terrorist die Wenen uit een genoegzaamheidsslaap schudde. Drie geheime veiligheidsdiensten zouden zich met de dader bezig gehouden hebben. Herbert Kickl, FPÖ-voorzitter en voormalig binnenminister, vermoedt dat de terrorist via een lek in het binnenministerie gewaarschuwd werd voor een op handen zijnde razzia en daarop besloot snel tot actie over te gaan.

In april 2019 werd de terrorist, 20 jaar jong, een Albaniër met een Noord-Macedonische en Oostenrijkse dubbele nationaliteit, veroordeeld tot een jeugdstraf. Hij werd in 2018 aan de Turkse grens gevat nadat hij probeerde bij IS aan te sluiten. In december 2019 werd hij voortijdig vrij gelaten nadat hij zijn woord gegeven had dat de “deradicaliseringssessies” hem geholpen hadden zijn dwaling in te zien. Binnenminister Karl Nehammer bevestigde dat hij niet onder toezicht van de staatsveiligheid stond. Herbert Kickl stelt daarentegen dat dit onwaarschijnlijk is: “Als bewezen wordt dat dit niet klopt, dan moet de binnenminister aftreden!”

Waarmee de vraag, of de terrorist onder toezicht stond, onbeantwoord blijft. Kickl vermoedt dat er nu een grote doofpotoperatie op gang gekomen is. Het is meer dan waarschijnlijk dat de dader wel degelijk gevolgd werd en dat er reeds voorafgaande politie-onderzoeken – zij het federaal of gewestelijk – naar zijn persoontje en zijn entourage uitgevoerd werden. Tenslotte is het meer dan onwaarschijnlijk dat binnen zo korte tijd na de aanslag 18 woningdoorzoekingen en 14 arrestaties konden geteld worden indien men van nul moest beginnen! En toch blijft de binnenminister erbij dat de terrorist niet onder toezicht stond.

Herbert Kickl is niet onder de indruk: “Wij kennen met zekerheid twee geheime onderzoeksactiviteiten.”

Deel uitmakend van operatie “Ansa” (… de observatie van de islamitische scène in Wenen) werd sinds begin 2020 de islamitische scène in Wenen in het oog gehouden. Zowel de dader als zijn entourage waren daardoor zichtbaar op de radar van de staatsveiligheid. Er werd immers vastgesteld dat de neergeschoten terrorist herhaaldelijk in salafistische moskeeën gezien werd.

Ook de operatie “Zulu” (Ned. zoeloe) (… de observatie van een islamitische groep in de regio Sankt Pölten… waar dan ‘toevallig’ quasi onmiddellijk na de aanslag razzia’s in woningen plaats vonden) zou zich met de terrorist bezig gehouden hebben. (… Wie verzint dergelijke namen? Zijn die niet ronduit racistisch???) En in de nasleep van de operatie “Ramses” werd al in de vroege ochtenduren van 3 november talrijke huisdoorzoekingen in de islamitische entourage begonnen. Daarom zouden er dan ook zo veel islamisten zo snel na de aanslag gearresteerd geworden zijn, vermoedt Kickl.

En Herbert Kickl vermoedt dan ook dat er ergens bij de staatsveiligheid een lek zit. Het zou wel een zeer eigenaardig toeval zijn dat de islamist – enkele uren voor de ook bij hem geplande razzia – tot de aanslag besloot.

De 20-jarige moslimterrorist was geen onbeschreven blad. Viel al op tijdens zijn schooltijd: een probleemkind. Zijn familie zou zich steeds zorgen gemaakt hebben om hem, zorgen dat hij op het slechte pad zou belanden. Wat werkelijkheid werd: van zorgenkind naar moordenaar. In 2015 sloot hij aan bij de Kleinfeld Fußball Bund (ÖKFB) – hij wou voetballen. Na één wedstrijd gaf hij het op… hij kon geen doelpunt scoren… Drie jaar later wou hij dan bij I.S. aansluiten, wat niet lukte omdat hij bij de Turkse grens betrapt en terug naar huis, naar Oostenrijk, gestuurd werd om daar in jeugdhechtenis te belanden.
Intussen heeft I.S. de aanslag opgeëist.

Op 5 december 2019 (… Sinterklaasgeschenk…) werd de terrorist voortijdig vrij gelaten. Binnenminister Karl Nehammer gaf ruiterlijk toe dat de 20-jarige erin geslaagd was “het deradicaliseringsprogramma van justitie te bedriegen”. Ook justitieministerin Alma Zadic verdedigde het ontslag: hij werd immers, zoals de wet voorziet, na 2/3 van zijn hechtenisstraf onder voorwaarden op vrije voeten gezet, d.w.z. met de verplichting contact te houden met de organisaties “Neustart” (Ned. Nieuwe start) en “Derad“, Netzwerk Sozialer Zusammenhalt für Dialog, Extremismusprävention und Demokratie … (het pamper’netwerk sociale samenhang voor dialoog, extremismepreventie en democratie…). Derad zou de tot inkeer gekomen jonge man de kwaliteitsstempel van geslaagde deradicalisering uitgekeerd hebben, waardoor hij als “veilig” geclassificeerd werd.

Midden juli 2020 probeerde de “veilige” tot inkeer gekomen jonge man-van-Albanese-afkomst munitie voor zijn AK-47 (kalasjnikov) te kopen in Slovakije. Dat lukte niet omdat hij geen wapenvergunning kon voorleggen. De verkoper verwittigde de politie. Deze schakelde de informatie door naar de Oostenrijkse verantwoordelijke overheid. En er gebeurde niets.

Herbert Kickl vindt het onbegrijpelijk dat een islamist, die voorwaardelijk vrij was, niet opnieuw gearresteerd werd nadat hij onwettige gevaarlijke munitie voor zijn kalasjnikov wilde aanschaffen.

In oktober moet er dan opnieuw een melding over het acute gevaar – een tikkende tijdbom – dat van de islamist uitging bij de staatveiligheid gemeld geweest. Indien men daarop passend gereageerd had, dan zou de terreuraanslag niet plaats gevonden hebben.

Herbert Kickl stelt dat de Oostenrijkse bevolking recht heeft op de waarheid. Hij was eergisteren aanwezig op een vergadering van heel de Oostenrijkse politieke elite, van president tot federale en gewestelijke regering(en) en oppositie. Op zijn vraag of de dader en zijn entourage dan toch onder bewaking van de staatsveiligheid (of andere veiligheidsdiensten) stonden, of er misschien ook al voorbereidingen getroffen waren om politie-acties tegen de dader en de cel waarvan hij deel uit maakte, kreeg hij dit nietszeggend antwoord: “De dader is bij de overheid bekend.” Waarop Kickl antwoordde: “Daarvan ga ik uit…” Verder geen verduidelijkingen… Kijk en luister naar onderstaande beelden. Kickl stelt zich de vraag of de federale en/of gewestelijke overheid geen aanvraag voor bewaking ingediend heeft of werd deze geweigerd??? Eén dezer beide opties moet de oorzaak van het débâcle geweest zijn – er bestaat geen andere verklaring.

Noteer daarbij dat Kickl de voormalige binnenminister en derhalve goed op de hoogte is van het reilen en zeilen. Hij is dan ook zeker dat de terrorist en zijn entourage wel degelijk onder toezicht stonden… Dit blijkt ook uit de tekst der huisdoorzoekingsbevelen:

…Alle diese Personen sind hier amtlich einschlägig aufgrund ihrer Zugehörigkeit zu radikal islamistischen Szene bekannt und verkehren auch wiederkehrend an Orten (in der Regel Moscheen) die ebenfalls als der salafistischen Szene zuzuordnen sind…

Ned.: Al deze personen zijn hier formeel ter zake bekend omwille van hun lidmaatschap van de radicaal islamitische scène en verkeren ook herhaaldelijk op plaatsen (meestal moskeeën) die ook tot de salafistische scène behoren…

We kunnen niet alles vertalen, maar u kan zowel de ondertiteling, de geautomatiseerde vertaling en transcript (geschreven tekst) inschakelen.

FPÖ nach Anschlag in Wien: Täter und Umfeld standen unter Beobachtung