“Wij zijn verantwoordelijk voor de oorlog in Syrië”

Er lopen in de VSA toch nog mensen rond die de voorgekauwde retoriek over “het beest Assad” van tafel vegen, de waarheid onder ogen durven zien en die pleiten om het “buikgevoel” van Trump te volgen, die initieel beloofde “onze jongens terug naar huis te brengen”. 

Prof. Jeffrey Sachs, univ. Columbia, voormalig speciaal adviseur van VN secretaris-generaal Koffi Annan en diens opvolger Ban Ki-moon, is overduidelijk:

“Het is een US-fout, die zeven jaar geleden begon.  Wij zijn verantwoordelijk, wij zijn met deze oorlog begonnen om een “regime change” te bewerkstelligen, wij zijn de schuld aan de duizenden doden, aan de miljoenen vluchtelingen, het was een CIA-operatie samen met Saoedi-Arabië, wij moeten daar weg, de mensen zijn onze bemoeienissen in het M.O beu: Irak, Syrië, Afghanistan… en schudt zijn hoofd als zijn mening met het riedeltje van de gifgasaanvallen beantwoord wordt.  “We moeten met bemiddeling van de VN met Rusland aan tafel gaan zitten en overleggen hoe we hieraan een einde kunnen maken.”

Waarschijnlijk wordt de professor intussen door de “deep state” veiligheidsdiensten onder de loep genomen, binnenkort vervolgd voor spionage voor Rusland, veroordeeld zoals in de beste McCarthy-tijden.

Opmerkelijk is wel dat dit gesprek per ongeluk op MSNBC uitgezonden werd, de zender berucht voor gestuurde nieuwsvergaring en eigen interpretatie.    Waarschijnlijk is de regisseur, die de professor uitgenodigd had, intussen ontslagen of wordt hij gefnuikt met #Metoo-verzinsels.

Kijken, ondertiteling en vertaling inschakelen of transcript voor geschreven Engelse tekst!