“Wij zijn monsters geworden”

camera_cartoon_CA01P021Turkse politie spreekt: “we zijn monsters geworden” 

Wat gaat er door de agenten heen die al dagen hardhandig optreden tegen betogers in verschillende Turkse steden? Nog geen enkele agent heeft hier iets over uitgelaten, dat mag ook niet, want het is voor de Turkse politie verboden om met de pers te praten. Toch is het een Turkse journaliste gelukt om een agent aan het praten te krijgen. “Het was lastig om hem te vinden, maar makkelijk om hem aan het praten te krijgen.”
Journaliste Ipek Izci van de krant Radikal sprak met de Turkse politieagent M.A, hij werkt 5 jaar als agent in Istanbul en heeft de afgelopen week dag en nacht opgetreden tegen demonstranten.
“Wij werken voor de overheid en kunnen geen informatie geven aan journalisten. Onze telefoons worden afgeluisterd. Er is ook geen organisatie die voor de rechten van de politie opkomt. Wij moeten voor onze eigen rechten zorgen.”
Op de vraag wat hij er van vindt om traangas af te vuren naar mensen en zo gewelddadig op te treden gaf hij het antwoord:  “Dit wordt ons opgedragen. We willen alles gewoon zo snel mogelijk afhandelen, dan kunnen wij ook naar huis. Ook wij hebben een gezin. Het is gewoon werk.”
Stinkende monsters
De agent wees de journaliste op zijn ‘zware baan’. “We maken overuren met ontzettend weinig slap, weinig eten, geen sanitaire voorzieningen zoals een wc. Ik heb mij al in geen dagen kunnen douchen en stink vreselijk. We beginnen op monsters te lijken. En je kunt van monsters niet verwachten dat zij respect hebben voor de demonstranten.”
Zelfmoord
Volgens de agent hebben vijf agenten de afgelopen week zelfmoord gepleegd naar aanleiding vanwege al het geweld tegen demonstranten. “Een collega van mij zag zichzelf terug op tv. Hij sloeg een vrouw in elkaar. Hij kon niet geloven dat hij tot zoiets in staat kon zijn.”

Door Tosca de Jong op za 08 jun 2013 om 21:14

Bron:  http://turkije.blog.nl/nieuws/2013/06/08/turkse-politie-we-zijn-monsters-geworden#more-4220

2 gedachten over ““Wij zijn monsters geworden”

Reacties zijn gesloten.