“Wij willen vrij zijn om zelf onze beslissingen te nemen!”

Halifa Sallah, Serrekunda-parlementslid in Gambia, trok op missie naar Straatsburg, als delegatieleider van de parlementen der Afrikaanse, Caraïbische en Stille Oceaan-landen, en werd er ontvangen in de EU-praatbarak.

Hij gooide niet bepaald met bloemen naar de zgz. wereldleiders. Hij vond dat het moet gedaan zijn met de wil van de sterkste op te dringen. Had even weinig goede woorden voor de VSA, Rusland en de EU. Stelde dat alleen een diplomatisch scenario de weg naar de uitkomst is:

“Oekraïne moet aangeven wat het wil van Rusland en Rusland moet duidelijk maken wat het wil van Oekraïne.”

Maar hij was vooral duidelijk over de – opgedrongen – rol van Afrika:

“Het is niet zo dat jullie interpretatie correct is, dat Afrika Rusland niet wil veroordelen. We willen geen deel uitmaken van jullie buitenlandse politiek. We willen niet dat jullie ons gebruiken. We willen vrij zijn om te beslissen of we iets willen veroordelen of niet. Jullie moeten jullie ingesteldheid veranderen. We zijn gelijk en soms staan we zelfs verder dan jullie bij het overwegen hoe er in de wereld moet gehandeld worden…… Wat we moeten vermijden is dat de EU denkt dat wij te beïnvloeden zijn… We moeten af van de supermachtenideologie. We moeten samenwerken op een basis van gelijkheid…”

Volledige ondertiteling, vertaling en geschreven tekst via icoontjes onderaan