Wij hebben samen 8.75 biljoen euro schuld

EUSSRSchulden in de eurozone op recordhoogte: 8.75 biljoen euro

Ondanks de spaarmaatregelen heeft de schuldenlast in de 17 eurolanden bij het begin van het jaar een record bereikt.  Eurostat deelde gisteren mee dat de totale schuld in het eerste kwartaal steeg tot 92.2%.  Het vorige kwartaal bedroeg dit cijfer “slechts” 90.6% en een jaar eerder 88.2%.
Griekenland zit sinds 6 jaar in een recessie; 27% der arbeidsbevolking heeft geen werk.  Het land heeft met 160.5% de hoogste schuldenlast in de eurozone, met tendens stijgend.  Vorig kwartaal noteerde men 156.9% en een jaar geleden 136.5%.  Alle “leningen”  van de EU ten spijt.  Na Griekenland volgt Italië met een schuldenlast van 130.3% in vergelijking met het bruto binnenlands product. Het land b mag niet mee op het podium want het volgt pas als vijfde met 104.5% na Ierland met 125.1% .
De eurolanden stonden tijdens het eerste kwartaal samen voor een totaal van 8.75 biljoen euro in het krijt.  Een jaar geleden was dit 8.34 biljoen.

Volgens het Verdrag van Maastricht mogen eurozone-landen maximaal een nationale schuld van 60% t.o.v. het bnp hebben.  Geen mens schijnt zich erom te bekommeren.  Geld tekort?  Geen probleem: een lening bij de ECB, die ook geen geld heeft, of we drukken er  gewoon bij.

FVE

Bron: Eurostat

Met dank aan een alerte lezer: Meer info over dit thema met teveel nullen voor een hete zomerdag bij http://www.languagelab.nl/stijlgids/billion-is-geen-biljoen

 

2 gedachten over “Wij hebben samen 8.75 biljoen euro schuld

  1. Volgens Eurostat bedraagt de overheidsschuld in de eurozone 8,75 BILJOEN euro

    De Duitse econoom Philipp Bagus schat de gezamenlijke schuld van de Europese bankensector op 18 BILJOEN euro

    Er moet nog een en ander ‘gered’ worden

Reacties zijn gesloten.