Wie stort hoeveel in de EU-kas?

In de kolom rechts staat de verhouding tussen de bijdragen en ontvangsten per inwoner in een lidstaat.  Geel = ontvangsten, blauw = bijdragen

In het oosten en zuiden primeren de ontvangers, in het westen en noorden de royale sponsors.  Uitzonderingen zijn het Gr. H. Luxemburg en het land b, want zij mogen het grootste gedeelte van de EU-instellingen herbergen.   Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische lidstaten staan bovenaan het rijtje gulle betalers; de Baltische, Balkan- en Mid. Zee landen zijn de dankbare begiftigden.

4 gedachten over “Wie stort hoeveel in de EU-kas?

  1. Dus de ratio tussen kosten en baten van lidmaatschap van de EU ligt voor NL record-ongunstig. Met een slag om de arm voor de waarheidsgetrouwheid, toch goed om deze cijfers (over 2014) zo eens zichtbaar gemaakt te zien.
    Wat mij opvalt, is dat de Oost-Europese landen kennelijk zulke stevige netto-ontvangers zijn of waren, terwijl zij anno 2016 toch de EU het minst naar de pijpen dansen. Ik leg dat vooralsnog zo uit dat zij zich niet gaan inhouden omwille van de continuïteit van de voor hen gunstige geldstromen. Ik hoop maar dat deze gedachte klopt.
    Fijne jaarwisseling!

    • Bron: Europese Commissie… het zal dus wel waar zijn zeker? Ook voor jou een hoopvol nieuwjaar!

  2. En zoals gewoonlijk trekt het frans sprekend gedeelte de subsidies, Vlaanderen zal wel bij de ‘Storters’ zitten.

Reacties zijn gesloten.