“Wie gelooft die mensen nog?”

Afbeeldingsresultaat voor splitsen nuN-VA-werkgroep bereidt splitsing N-VA voor

Nu de N-VA de werkgroep rond haar communautaire agenda heeft opgeschort, zitten Hendrik Vuye en Veerle Wouters, de gangmakers van het project, zonder werk. De Kamerleden blijven echter niet bij de pakken zitten: ze hebben meteen een werkgroep opgericht die de splitsing van de N-VA zelf moet voorbereiden.

Veerle Wouters en Hendrik Vuye maken zich sterk dat N-VA makkelijker te splitsen is dan België.
“Splitsen, dat is eigenlijk de enige reden waarom wij in het federaal halfrond zitten”, verklaart Veerle Wouters de opmerkelijke insubordinatie. “Splitsen is onze raison d’être. Splitsen is het mandaat waarvoor wij tijdens de vorige stembusgang een overweldigende meerderheid hebben gekregen. Het spreekt dan ook voor zich dat wij de rest van de legislatuur niet met onze vingers gaan zitten draaien. Vanaf nu onderzoeken we hoe we de N-VA zelf kunnen ontbinden. De N-VA-kiezer heeft daar recht op.”

Vuye maakt zich sterk dat ze de partij binnen de komende vijf jaar kunnen splitsen. “Het is alleszins nu al duidelijk dat N-VA veel makkelijker te splitsen valt dan België”, aldus de grondwetspecialist. “In tegenstelling tot de grondwet zijn onze partijstatuten niet echt voor interpretatie vatbaar. Alleen al de eerste paragraaf kan een belangrijke hefboom zijn om de splitsing te bewerkstelligen.”

Die eerste paragraaf luidt: ‘In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie kiest de Nieuw-Vlaamse Alliantie logischerwijs voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen’. “Duidelijk, toch?”, vindt Vuye. “En nochtans verklaarde onze partijvoorzitter De Wever in een recent interview dat hij het hele uitgangspunt van de N-VA gerust wil laten schieten voor een nieuwe eed van trouw aan de koning en voor nog eens vijf jaar deelname aan de federale macht. Dan is het duidelijk: volgens onze eigen statuten horen die man, en al degenen die hem willen volgen, niet thuis in onze partij”, klinkt het streng.

“Ik bedoel, wie gelooft die mensen nog?”, besluit Wouters.

Ook politicoloog Carl Devos acht het niet geheel onmogelijk dat de N-VA tegen de volgende verkiezingen in verspreide slagorde naar de kiezer trekt. “Alle partijen in het halfrond liggen al lang te azen op een splitsing van de machtigste partij van het land. De kans dat bijvoorbeeld de PS zal dwarsliggen, is onooglijk klein. Een tweederdemeerderheid, over de partijgrenzen heen, zal dan ook snel gevonden zijn.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft intussen laten weten dat N-VA’ers die wel nog geloven in Vlaamse onafhankelijkheid van harte welkom zijn in zijn partij. “Waag de sprong. Ook de overlopers. Alles is vergeven. Vijf minuten politieke moed, meer is daar niet voor nodig.”

Jan-Pieter De Leugheneire

Met dank geleend bij De Raaskalderij

3 gedachten over ““Wie gelooft die mensen nog?”

 1. Jan-Pieter,
  met alle respect voor uw verzoek om de uitgestotenen terug op te nemen bij het VB,
  met alle eerbied voor een aantal schitterende mensen binnen dat VB,
  maar zoals ik verleden week al schreef:
  – wie bij het VB aansluit versterkt eigenlijk alle andere politieke partijen, want VB wordt per definitie uit de democratie verbannen, of je het graag hoort of niet.
  Het zou Tom Van Grieken sieren mocht hij deze waarheid verkondigen aan wie zich aanmeldt. Let wel, ik vind het cordon nog steeds een afschuwelijk beest in de Belgische politiek.
  – degenen die NVA verlaten zouden beter een NVP (nieuwe Vlaams partij) stichten, want zij moeten het kruis van het cordon sanitaire niet dragen. Ik denk dat er vele politici en burgers zijn die dat idee zouden genegen zijn. En ik vermoed/verwacht zelfs dat ze het Bart Dewever-genootschap kunnen decimeren, en ook uit andere partijen kunnen vissen,
  en dus dat dergelijke démarche grote kans van slagen heeft.
  – Bart zou eindelijk moeten beseffen dat als hij aan zijn kompanen geen andere keuze laat dan buigen of barsten, hij een fundamentele fout maakt.
  Velen weten het heel goed: de onvrede binnen de NVA zwelt naar een brede onderstroom, niet sinds de zaak Vuye-Wouters, maar sinds meer dan anderhalf jaar.

  Quousque

  Mijnheer Bart,
  weet je nu nog niet dat wanneer je je woord geeft/een programma schrijft, je dat moet respecteren?
  De politici die in u geloofden weten dat allang,
  en de burger/kiezer evenzeer…

 2. Alleen al door hogergenoemde te horen zeggen dat het VB door de democratie macht te verkrijgen niet zal lukken heeft hij het feitelijk verdorven om maar één keer het woord democratie te mogen gebruiken. Onbewust doet hij mee aan het cordon sanitaire en geeft hij in sé een sneer naar de zo door hem geroemde prachtmensen in het VB..

 3. De moraal van mijn fabel:

  een varken geraakte in een twist met een leeuw en vorderde de leeuw op voor een duel. Thuis gekomen kwam het varken terug bij verstand en kreeg angst. De ganse troep van zwijnen verzamelde zich, ze bespraken de zaak en besloten het volgende ‘zie je varken, hier om de hoek ligt een mesthoop, wentel je daar flink in en verschijn in deze toestand voor het duel. Het vervolg zal je wel zien’
  Het varken handelde zo. De leeuw kwam, snuffelde, haalde de neus op en ging.
  En het zwijn blufte dat de leeuw schrik kreeg en ging lopen.

  Behalve in de zoo hebben we geen leeuwen, ze passen niet in ons klimaat en zijn te groots voor ons. Als je echter in de plaats van de leeuw een fatsoenlijk mens zet, zoals ieder van ons eigenlijk verplicht is te zijn, kom je tot dezelfde moraal.

Reacties zijn gesloten.