Westerse merken verlieten Rusland. Is dit zo?

Verleden week kondigde Mercedes-Benz aan dat het de bezittingen in Rusland verkocht had. Ook de fabriek in de buurt van Moskou. Niet uit politieke overtuiging maar wel omdat de productie bemoeilijkt wordt door de economische sancties en… ‘s wereld publieke opinie.

Mercedes is de derde autogigant met een fabriek in Rusland die het land verlaten heeft sinds februari. Vooraf lieten Renault (zie artikel onderaan) en Nissan hun bezittingen achter: goed voor een totaal verlies van $ 3 miljard! Beide automerken verkochten hun Russische bezittingen voor symbolische bedragen, schreven het verlies in hun eindbalans. Renault “verkocht” voor zegge en schrijve 2 roebels, Nissan voor de helft: 1 roebel. (Koers van vandaag: 1 roebel = 0.016 euro)

Is het vertrek definitief? In de afscheidscontracten staat een eerder ongewone clausule, nl. zowel Renault als Nissan kunnen hun Russische eigendom binnen de zes jaar terug kopen, op voorwaarde dat de interim eigenaar vergoed wordt voor investeringen die hij sinds 2022 gedaan heeft. Uitsluitend voor deze investeringen. Bovendien is het eigenaardig te noemen dat Nissan de Russische personeelsleden volgend jaar zal doorbetalen, ook al heeft Nissan geen enkele wettige verplichting hiertoe.

Men kan eruit concluderen dat het afscheid van Rusland eerder aarzelend en symbolisch was en dat beide automerken quasi zonder overgangsproblemen zich opnieuw op de Russische markt kunnen storten. Vooral Nissan ziet de toekomst blijkbaar rooskleurig in, vermits het personeel doorbetaald wordt.

Kledingmerk Zara vond een andere creatieve oplossing: in maart werd de solidariteit met Oekraïne benadrukt door de 86 Zara-winkels te sluiten… tot oktober. Dan werden de eersten heropend onder de naam Phenomena van de Daher groep, hun Libanese franchisenemer.

“Inditex (Zara) sluit niet uit om in de toekomst zijn activiteiten in Rusland weer op te pakken, staat in het statement. De Spaanse modegigant en Daher staan open voor een mogelijke samenwerking via een franchiseovereenkomst als de huidige situatie verbetert.” (https://fashionunited.be/nieuws/business/inditex-verkoopt-russische-zara-winkels-einde-van-alle-activiteiten/2022102636753)

En McDonalds… kreeg een andere – Siberische – eigenaar en een aangepaste naam: “Gewoon lekker!” zonder dat de klanten wegbleven.

Are Western Brands as Serious About Withdrawing From Russia as They Appear?

1 gedachte op “Westerse merken verlieten Rusland. Is dit zo?

  1. Poetin lacht in zijn vuist want hij verkrijgt heel wat know how van het Westen voor een vriendenprijsje. Nee de beer is nog niet geschoten integendeel hij is levend en gevaarlijk.

Reacties zijn gesloten.