Wereld(wan)orde

Afbeeldingsresultaat voor baltische zeeJonathan Holslag in “Langsheen Europa’s frontlijn.”:

“…Wat zoeken die Amerikaanse mariniers toch in deze ingesloten zee, ver van huis? Waarom hechten de Amerikanen zo veel belang aan vrije toegang tot een zee die hun eigen koopvaardij amper bevaart? Dominantie, dat is hetgeen dat alle Amerikaanse strategieën naar voren schuiven als belangrijkste doel, impliceert dat je mogelijke rivalen zover mogelijk van je eigen grondgebied houdt. Is Groenland de eerste verdedigingsgordel in het oosten van het Amerikaanse continent, dan heeft de tweede gordel vandoen met de capaciteit om de Russische marine af te schrikken aan de zee-engte tussen de Baltische Zee en de Atlantische Oceaan. De derde gordel bestaat dan uit een keten van bondgenootschappen die zich uitstrekt van Tallinn tot Gdansk. Het is de Russen er natuurlijk om te doen om die dominantie te doorbreken, bedenk ik me als ik vanop het helikopterdek van de USS Arlington naar de horizon staar, want hoewel de Amerikanen vinden dat zij vooral defensief te werk gaan, menen de Russen dat de militaire aanwezigheid in de regio hun belangen en status ondergraaft…”

“…Wat verwacht je? De Amerikanen hebben alle landen rondom Kaliningrad geabsorbeerd in de NAVO. Dat ging in tegen de afspraak…”

“…Jarenlang hebben we gewaarschuwd dat we dit niet wilden. De Amerikanen doen aan strategische verstikking. Ze controleerden al de Atlantische Oceaan, positioneren zich nu ook binnen de Baltische Zee en hebben troepen van Estland tot Polen. Wie is hier de agressor?…”

Volledig artikel bij Jonathan Holslag Blog