WeinstEUn

Afbeeldingsresultaat voor sexual harassment eu parliamentDe Weinstein schaduw bereikt EUropa.
87 vrouwen en 5 mannen zouden zich via de blog Politico beklaagd hebben over laakbare seksuele contacten; hen werden goedbetaalde jobs bij de EU-instanties aangeboden in ruil voor seks.  Een scala van mogelijkheden: het huren van prostitués, lastig gevallen worden op de wc, pesterijen of met verplicht verlof gestuurd worden bij weigering.

 EU-parlementsmedewerkster Jeanne Ponte, werkzaam voor aan EU-parlementair Édouard Martin, liet door Le Figaro optekenen, bewijzen voor 50 gevallen van seksuele intimidatie verzameld te hebben.  Een politieke adviseur zou haar “midden in de nacht foto’s gestuurd hebben die hij heimelijk had genomen”.

Volgens Sunday Times zou de 71-jarige niet meer zo Groene EU-parlementair Yves Cochet een 25-jarige medewerkster o.a.. een SMS gestuurd, waarbij hij haar verweet zijn uitnodiging voor een etentje geweigerd te hebben en zich voorgesteld “haar dromen, haar passie en fantasieën” te delen.  Een andere EU-parlementair zou volgens Times voor een veel jongere medewerkster gemasturbeerd hebben..

Onder de hashtag #metoo bekende de voormalige pharma-lobbyiste Gráinne Hutton in Brussel seksueel misbruikt geworden te zijn: “Toen ik voor de keus gesteld werd mijn carrière een stootje in de rug te geven en hem daarvoor elke dag te moeten zien, besloot ik op te stappen.”

Een Duitse EU-parlementair zou een 24-jarige gestalkt en ongewenste avances gemaakt hebben.  Een andere zou een 22-jarige tijdens het middageten onzedelijk betast hebben.   Deze verklaarde aan Express, dat Brussel “een zondepoel van het misbruik is”.  De EU-parlementairen zouden vooral jonge mooie medewerksters engageren en het gevoel hebben aan niemand rekenschap verschuldigd te zijn.

De WeinstEUn vervolgingswaanzin heeft nu dus ook de zgn. EUropese hoofdstad bereikt.  Politico heeft eigens een misbruikblog geopend – vanzelfsprekend vertrouwelijk – om misbruikverhalen op te tekenen.

Afbeeldingsresultaat voor sexual harassment eu parliamentHet thema was goed voor één uur discussie in de EU-praatbarak.  De Duitse Groene EU-politica Terry Reintke verklaarde dat zij zoals miljoenen andere vrouwen in de EU seksueel lastiggevallen werd en dat de tijd gekomen was om niet langer beschaamd te zwijgen, de daders zouden zich moeten schamen.

Verschillende parlementairen hebben zich  als slachtoffer van seksueel misbruik in de EU bij de EU-parlementsvoorzitter Antonio Tajani kenbaar gemaakt: „Ook wij zijn of slachtoffer of getuige van misbruik geweest, van seksistische opmerkingen of gedrag, van seksuele intimidatie en inbreuken op het werk, door parlementairen of hun medewerkers.”.

De onafhankelijke Britse EU-verkozene Julie Girling bood getuigen bescherming aan: “Als een stagiaire of een medewerkster schrik voor haar job heeft, kan hij of zij bij mij, in mijn kantoor werken.  Ik bied een veilige toevlucht.”

„Het blijft onduidelijk hoeveel personen binnen de EU-constellatie zonder resultaat om hulp gevraagd hebben”, schreef de Neue Zürcher Zeitung. Tajani verklaarde dat er bij de commissie geen officiële klachten aangereikt werden, wat in tegenspraak is met Politico die stelt dat zich vier vrouwen gemeld hebben.. In twee gevallen ging het zelfs om verkrachtingsbeschuldigingen door collega’s.

UKIP-parlementair Margot Parker bevestigde dat seksueel misbruik in het parlement en in de maatschappij in het algemeen maar al te vaak voorkomt.  Niet acceptabel in een plaats waarin wetten tegen dit gedrag gemaakt worden.

De Daily Telegraph berichtte, dat de EU-Commissie elke maand minstens één klacht wegens seksueel misbruik ontvangt.  Sinds 2012 zouden er 65 klachten aangereikt zijn, waarbij in 20 gevallen concrete sancties wegens onaanvaardbaar gedrag opgelegd werden.  De ware cijfers liggen vermoedelijk een pak hoger, vermits de meeste inbreuken niet gemeld worden.

EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die maar al te graag de Britten, Polen en Hongaren de les spelt, heeft nog niet gereageerd. Nochtans staan – voor zover ons bekend – seksuele uitspattingen niet op zijn kerfstok.  We verwijzen naar de geldwasaffaire in zijn thuisland.

En Tatjani vindt dat een extern onderzoek (voorlopig) overbodig is.  Tenslotte is hij als voormalig woordvoerder van Berlusconi e.e.a. gewoon.

Lees ook: #metoo in het Europees Parlement: ‘Masturbaties op het bureau’

3 gedachten over “WeinstEUn

  1. Als het een troost kan zijn voor al de onschuldige lammetjes van vrouwen in het drama: de mannelijke aandoening is vlug te genezen. Weinstein mocht na een week het instituut voor seksverslaving al verlaten.

  2. “Sexueel lastiggevallen” is een vlag dat de lading niet dekt… indien het ènkel-maar over een opmerking/vraag gaat (of nagefloten op straat).
    “Lastigvallen” is wèl juist indien “een armlengte”-afstand fisiek doorbroken, EN ongewenste aanraking gebeurd is… de rest is eerder aanstellerij om in de belangstelling te komen.
    Enfin, dàt is toch Fikken’s gedacht over die zaken: maar… het is wél een feit dat véél “promoties / benoemingen” vlotter verlopen als er dààr ook bedaffaires bij betrokken zijn.

    • Helemaal mee eens, Fikken. Ons Lolita vindt heel de heisa sterk overdreven. Tijdens haar minirokperiode werd zij nagefloten, kreeg zij opmerkingen, die zij als complimentjes opvatte. Het komt nog zo ver dat een knipoogje als een aanranding beschouwd wordt.

Reacties zijn gesloten.